Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Μπορεί η Οικονομία να κυριαρχεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι και περισσότερο από όλους η Αθήνα, περιμένουν με αγωνία τα πρώτα μηνύματα από τον «μεγάλο συνασπισμό» του Βερολίνου. 

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για 20 λεπτά στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής. Ωστόσο θα χρειαστεί αρκετή υπομονή για να ξεκαθαρίσει το τοπίο των προθέσεων της Καγκελαρίας που πλέον έχουν και νέο συγκάτοικο, τους Σοσιαλδημοκράτες.  

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πρωθυπουργός ανέλυσε στην κ.Μέρκελ την «ορθότητα των ελληνικών επιχειρημάτων με στοιχεία». Η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται νέα οριζόντια μέτρα και επιχειρηματολογεί με «την επιτυχία δημιουργίας του μεγαλύτερου κυκλικού διορθωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος στην ΕΕ (4%)». Στο πλαίσιο αυτό ζητάει από τους εταίρους της «να τηρήσουν και εκείνοι τα συμφωνηθέντα στις 12 Νοεμβρίου του 2012». Τότε, οι ευρωπαίοι εταίροι ειχαν δεσμευτεί την διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας καθώς είχαν κρίνει ως σημαντική την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η ελάφρυνση του χρέους στην περίπτωση που η χώρα μας εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα είχε εγκριθεί από τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, ωστόσο σήμερα η απόφαση αυτή φαίνεται να έχει μπει στο συρτάρι.

Ο κ. Σαμαράς φρόντισε να υπενθυμίσει στους ευρωπαίους εταίρους του, τις αποφάσεις του Eurogroup τονίζοντας την ανάγκη για τη διευθέτηση της βιωσιμότητας του χρέους, από τη στιγμή που το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλέον όλο και περισσότερο ορατό. Όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτή άλλωστε είναι και η αγωνία της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και το πλαίσιο συζήτησης που θα έχει ο κ. Σαμαράς με την κ. Μέρκελ όσο και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχουν σε καμία περίπτωση τη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιβολή πρόσθετων φόρων, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και πως συζητά μόνον διαρθρωτικά μέτρα. Η ελληνική πλευρά τοποθετεί το κενό στα 500 εκατ. ευρώ ενώ αντιθέτως οι δανειστές εκτιμούν ότι αυτό θα ανέλθει στα 2 - 2,5 δισ. ευρώ ζητώντας νέα μέτρα για την κάλυψή του.  

Η αρνητική αντίδραση της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο λήψης νεων μέτρων πάντως έχει πυροδοτήσει το κλίμα με τους δανειστές. Ενδεικτικές είναι οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν στην "Bild", με τις οποίες ζητά από την Αθήνα να κάνει κι άλλα και απορρίπτει το κούρεμα του χρέους. Παράλληλα, χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επανέλαβε τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι εάν απαιτηθούν μέτρα αυτά δεν θα αφορούν σε οριζόντιες περικοπές δηλαδή μισθούς και συντάξεις αλλά σε παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα εξηγώντας ότι η ελληνική πλευρά δεν λέει «όχι» σε νέα μέτρα αλλά αντιδρά στο ύψος αυτών. «Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ ευρώ έναντι 2,5 δισ. της τρόικας» τονίζει στη δήλωσή του ο Γιάννης Στουρνάρας και εξηγεί «αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όμως από κάπου θα πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του κενού οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν».