Συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες έχει από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις συσκέψεις εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που είχε η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συσπειρώσει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου στη σύνοδο κορυφής για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι ευρωπαίοι ηγέτες επικροτούν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για την παράνομη μετανάστευση, θέμα που ταλανίζει και τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης και όχι μόνο αυτές του ευρωπαϊκού Νότου και που μετά τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, αντιμετωπίζεται με ταχύτητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς στη Συνόδο Κορυφής εξέφρασε την επιδίωξή του να γίνει η Ελλάδα ένας περιφερειακός κόμβος καινοτομίας στην Ε.Ε., ενώ παράλληλα όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναδείχθηκε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης της Ευρώπης, «για πρώτη φορά. Είναι σημαντικό ότι τα συμπεράσματα άλλαξαν σημαντικότατα στη διάρκεια προετοιμασίας της Συνόδου». 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου αλλά όλες τις χώρες της Ε.Ε. Εμείς φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα γι' αυτό και επιβάλλεται μία κοινή ευθύνη, έναν επιμερισμό του κόστους». «Βρήκαμε άμεση στήριξη από άλλες πέντε χώρες, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ιταλία στις ενέργειες που συμφωνήσαμε να κάνουμε για τη λαθρομετανάστευση».

Ακόμη, σημείωσε ότι «τα κύματα των μεταναστών δεν αποσταθεροποιούν μόνο τις περιφερειακές χώρες, αλλά αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ε.Ε. Η περιφέρεια εξάγει αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη».

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «άλλαξε ολόκληρο το πλαίσιο συζήτησης για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη» κάνοντας λόγο για τη δημιουργία Ομάδας Δράσης (Task Force) στη Μεσογείο. «Δημιουργήθηκε η Mediterranean Task Force η οποία θα ζητήσει την στενότερη συνεργασία των τουρκικών αρχών για την μετακίνηση παρανόμων μεταναστών. Δεσμεύθηκε να έχει δράση σε όλα τα θέματα που θα οδηγήσουν στην καλύτερη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Ουσιαστικά καλύπτει Ελλάδα, Βουλγαρία και Βαλκάνια. Η Ολλανδία θα διαθέσει ένα αεροσκάφος για τις επιχειρήσεις της Frontex» πρόσθεσε.

«Πρέπει να διαχωριστούν αυτοί που δικαιούνται άσυλο από τους υπόλοιπους μετανάστες, για παράδειγμα οι προερχόμενοι από χώρες που έχουν πόλεμο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι «ανθρωπιστική καταστροφή δεν υπάρχει μόνο όταν χαθούν ζωές, αλλά και όταν οι παράνομοι φτάσουν σε ευρωπαϊκές ακτές και "παγιδευτούν" χωρίς να έχουν παρόν και μέλλον. Πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα για να ανοίξει ο πολύς ο κόσμος τα μάτια του».