Εντείνεται η αντιπαράθεση περί της παρουσίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Την αντίθεσή του στην παρουσία τους επαναδιατύπωσε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να μην παραστεί.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι αν τελικά παραστούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση «θα υπάρχει θέμα» και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θα φύγω εγώ ή θα φύγουν αυτοί». 

Να ανακαλέσει την πρόσκληση στους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ζητεί από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, το ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου γίνεται λόγος για «οδυνηρή έκπληξη» και αγανάκτηση από πλευράς του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόσκληση.

«Ο περιφερειάρχης φαίνεται δεν έχει ενημερωθεί πως η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστεί από τις ανακριτικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση, ότι η ηγεσία της έχει προφυλακιστεί εξαιτίας αυτού, ότι έχει ως σκοπό την κατάλυση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού και την εγκαθίδρυση ναζιστικού καθεστώτος» αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο περιφερειάρχης και η διοίκησή του πρέπει να καταλάβουν ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη, τιμούν τα θύματα του ναζισμού και τιμωρούν τους νοσταλγούς του φασισμού, για αυτό αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής ολοκληρωτικού καθεστώτος και τις επιπτώσεις του: «έχουν τη δύναμη και τη θεσμική θωράκιση για την αντιμετώπιση των επιγόνων του ναζισμού».

Η πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να προσκαλέσει βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση προκάλεσε και την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ η οποία έκανε λόγο για σοβαρό ατόπημα και πρόκληση. 

«Αποτελεί σοβαρό ατόπημα και πρόκληση η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης και τιμής του αντιφασιστικού αγώνα των Ελλήνων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και γνωστοποιείται επίσης ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετάχει στην παρέλαση.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της περιφέρειας - απάντηση στις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

«Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο νόμος» καταλήγει η ανακοίνωση.   

Δήλωση για το θέμα έκανε από τη Θεσσαλονίκη και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα. «Δεν είναι (η Χ.Α.) ένα κόμμα που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό; Υπάρχει, δεν υπάρχει;», διερωτήθηκε.

«Αν θέλετε εσείς να το σβήσετε από τη σκέψη σας σβήστε το. Ο λαός για να το σβήσει αυτό το κόμμα πρέπει να σταματήσουν αυτά τα μέτρα που τον εξοντώνουν. Αυτά τον εξωθούν προς τη Χρυσής Αυγή», πρόσθεσε.