Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι ελληνικές φυλακές το υπουργείο Δικαιοσύνης κατήρτισε το νόμο για το περιβόητο «βραχιολάκι», την κατ'οίκον κράτηση υπόδικων ή κατάδικων υπό προϋποθέσεις και με τη χρήση ειδικού περιβραχιόνιου.

Είναι η ύστατη λύση για το υπουργείο που βλέπει τις συνθήκες στα ελληνικά καταστήματα κράτησης συνεχώς να επιδεινώνονται.

Σε μια τελευταία απογραφή τον Απρίλιο του 2013, αποκαλύφθηκε ότι τότε οι φυλακισμένοι ήταν 12.912, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις στις φυλακές της χώρας είναι μόλις 9.400. Από αυτούς, 4.500 είναι φυλακισμένοι  για χρέη ή  για οικονομικά εγκλήματα  ενώ ξεπερνούν τους 7.875 οι αλλοδαποί κρατούμενοι.

Τους επιτηρούν μόλις 1.800 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Κατά μέσο όρο ένας σωφρονιστικός υπάλληλος έχει σε ορισμένες φυλακές την ευθύνη της φύλαξης ακόμα και 450 κρατουμένων, όταν το σύνηθες είναι ένας φύλακας για 150 κρατουμένους.

Μια προσωρινή αλλά και εξωφρενική λύση είναι ότι στα Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας εκτίουν ποινές ή κρατούνται προσωρινά περισσότερα από 1.000 άτομα, υπόδικοι ή κατάδικοι με ολιγόμηνες ποινές.

Ο υπερπληθυσμός και η αναγκαστική συμβίωση ανθρώπων που είναι προφυλακισμένοι ή καταδικασμένοι για μικροαδικήματα με σκληρούς βαρυποινίτες έχει εκτοξεύσει τα βίαια περιστατικά, με τελευταίο τον σοβαρό τραυματισμό του αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού από Κούρδο κρατούμενο με αυτοσχέδιο μαχαίρι.

Μαζί με το κατάστημα Κορυδαλλού, το «εκρηκτικό» μίγμα συπληρώνουν οι φυλακές Λάρισας, Γρεβενών και Μαλανδρίνου, ως οι πλέον κορεσμένες και επικίνδυνες σε όλη τη χώρα.

Κορυδαλλός

Στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού φιλοξενούνται σήμερα 2.070 κρατούμενοι όταν το σωφρονιστικό κατάστημα έχει κατασκευαστεί για να δέχεται 800 με 1.000 άτομα.

Ο υπερπληθυσμός έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της φυλακής καθώς και στην καθημερινότητα σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων.

Στα κελιά «στοιβάζονται» μέχρι και πέντε κρατούμενοι διαμορφώνοντας άθλιες συνθήκες κράτησης. Στα κελιά της έκτης πτέρυγας, της αποκαλούμενης «VIP», όπου κρατούνται επιφανείς πολιτικοί και επιχειρηματίες για οικονομικά εγκλήματα-όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος- κρατούνται μέχρι και τρία άτομα, σπάνια μέχρι και τέσσερα.

Λάρισα

Εδώ και δυο χρόνια φωνάζουν οι φύλακες των φυλακών κράτησης Λάρισας ότι οι 80 συνολικά υπάλληλοι (σωφρονιστικοί- διοικητικό προσωπικό) δεν επαρκούν για τις ανάγκες της δεύτερης μεγαλύτερης φυλακής στην χώρα.

Οι δυνατότητες των φυλακών Λάρισας είναι για την κράτηση 500 ατόμων και όχι για 920 κρατούμενους που αυτή τη στιγμή φιλοξενούν.

Η κατάσταση είναι αποπνικτική και εκτός από το πρόβλημα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κρατοόυμενοι, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε θέματα ασφάλειας εντός και εκτός των φυλακών.

Γρεβενά

Οι εξεγέρσεις και οι αιματηρές συμπλοκές στις φυλακές Γρεβενών τους τελευταίους μήνες είναι στην ημερήσια διάταξη.

Το συγκεκριμένο κατάστημα χαρακτηρίζεται «σκληρό» καθώς φιλοξενεί βαρυποινίτες διαφόρων εθνικοτήτων που έχουν συστήσει αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες.

Οι φυλακές των Γρεβενών πρέπει να φιλοξενούν 480 κρατούμενους και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 785.