Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Οι βουλευτές της ΝΔ έπαιζαν ως τώρα με τα νεύρα των υπουργών. Τώρα προκαλούν εκνευρισμό στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πολυπληθείς ομάδες υπέγραψαν αρκετές ερωτήσεις που μόνο ευφορία δεν προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού στόχευαν τον Γιάννη Στουρνάρα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι μεταδίδεται πως οι βουλευτές απλά μεταφέρουν την αγωνία της κοινωνίας, δεν αισθάνονται ευτυχείς όταν βουλευτές της πλειοψηφίας υποδεικνύουν νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ευτυχείς δεν αισθάνονται ούτε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ούτε ο ανύπαρκτος γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Θανάσης Μπούρας για όσα συμβαίνουν, ερήμην τους, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να μην δοθεί μεγάλη σημασία στις παρεμβάσεις, δεν είναι τόσο εύκολο να μην αναδειχθεί το πραγματικό πρόβλημα: η κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Η ανεπίσημη κυβερνητική μομφή ότι κάποιοι παρασύρονται, λίγους πείθει. Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να «παρασύρει» το ένα τρίτο μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Απλώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ πλέον πάρα πολλοί βουλευτές είναι πρόθυμοι να βάλουν την υπογραφή τους σε οποιοδήποτε κείμενο.
 
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι βουλευτές με διαφορετικές εσωκομματικές προτιμήσεις συμπίπτουν με ευκολία εσχάτως σε δραστηριότητες που ενοχλούν την κυβέρνηση. Δεν είναι και σύνηθες να υπογράφει η Ντόρα Μπακογιάννη με βουλευτές που δεν την ψήφισαν, αλλά τις κάνανε και πόλεμο.

Κορυφαίος υπουργός εκμυστηρεύθηκε προ ημερών σε ομάδα βουλευτών ότι τον ανησυχεί η «έλλειψη αυτοπειθαρχίας» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα μέλη της οποίας «ούτε σκέφτονται τις αντιδράσεις ούτε φοβούνται τις συνέπειες» των πρωτοβουλιών τους. Και αυτό το «μικρόβιο» προσβάλει όλο και περισσότερους.
 
Στην αρχή της θητείας της νέας Βουλής εκείνοι που δυστροπούσαν με την κυβέρνηση και έπαιρναν κατά περίπτωση αποστάσεις ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Το φαινόμενο όμως κατά το οποίο τέσσερις στους πέντε βουλευτές «σηκώνουν μπαϊράκι» παίρνει άλλες διαστάσεις. Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση; Κάθε άλλο. Αισθάνονται πιεσμένοι από την εκλογική και κοινωνική βάση και θέλουν ένα άλλοθι για να αντέξουν την πίεση στις περιφέρειές τους.

Στο Μαξίμου και στην Χαρ. Τρικούπη (έχουν και στο ΠΑΣΟΚ τα δικά τους προβλήματα) διέγνωσαν εγκαίρως αυτό το κλίμα και δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές που υπάρχουν στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ενημέρωση των βουλευτών από τους υπουργούς, κ.α. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ορισμένοι βουλευτές παραπονούνται ότι «ούτε στο τηλέφωνο δεν μπορούν να βρουν τους υπουργούς».

Ωστόσο αυτό που θέλουν οι βουλευτές είναι «δέκα λεπτά με τον Σαμαρά» και όσο δεν τα εξασφαλίζουν δυσανασχετούν. Υπάρχουν βουλευτές που δεν έχουν συναντηθεί ούτε μία φορά κατ’ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό από τις εκλογές του 2012. Την ίδια στιγμή οι προσκλήσεις των κορυφαίων παραγόντων και στελεχών της ΝΔ του τύπου «δεν έρχεσαι καμιά μέρα να τα πούμε;» αυξάνονται, με αποτέλεσμα να μετατραπεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε ένα είδος δεξαμενής υποστηρικτών για μελλοντικές επιδιώξεις των κορυφαίων της ΝΔ.

Το αίσθημα «παραγκωνισμού» καταλύει ακόμη και τις διαχωριστικές γραμμές εντός της ΝΔ και οι βουλευτές αποκτούν ένα είδος «συντεχνιακής αντίληψης» που τους οδηγεί σε αντιδράσεις, με τις οποίες δεν επιδιώκουν τίποτε περισσότερο από το να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θυμίζει «τοπίο στην ομίχλη», όπου οτιδήποτε μπορεί να φέρει ένα μέλος της στην επικαιρότητα γίνεται ασμένως δεκτό. Αν εξαιρεθεί ένας «σκληρός πυρήνας» βουλευτών που δηλώνουν ότι «η ψήφος μας δεν είναι δεδομένη», οι υπόλοιποι αντιδρούν απλώς στην «ακινησία» στην οποία έχει περιέλθει η κατάστασή τους. Είναι ενδεικτικό ότι από όσους υπογράφουν τις ερωτήσεις, ο ένας στους τρεις είναι νέος βουλευτής.