Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος δεν ήταν και ο καλύτερος τρόπος για να επισφραγιστεί η προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πίστεψε ότι θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί πιο εύκολα το εσωτερικό μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ όμως κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό.

Το καλοκαίρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ποντάρει πολλά και για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ στη συνέχιση της παρουσίας του κόμματος στην κυβέρνηση μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ είχε πράγματι πρόσκαιρα δημοκοπικά οφέλη όμως η αντιστροφή της τάσης δεν ολοκληρώθηκε. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αλλά και προσωπικά του προέδρου του παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά.

Κάποιοι εντός του κόμματος είχαν πιστέψει πως η δυναμική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής θα λειτουργούσε επίσης ευεργετικά για τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, καθώς το κόμμα και ο πρόεδρός του πρώτοι είχαν επισημάνει τον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής. Ούτε αυτό λειτούργησε και εντός του κόμματος ακούστηκε κριτική για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αυτό το σκηνικό  έχει ως αποτέλεσμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος να νιώθει ότι αμφισβητείται από τα στελέχη του κόμματος του. Οκτώ μέλη της Κ.Ο πήγαν απέναντι από τις επιλογές του. Οι κύριοι Σκανδαλίδης, Κασσής, Ντόλιος, Μωραίτης, Σηφουνάκης, Κρεμαστινός, Κουτσούκος και η κυρία Τζάκρη στάθηκαν απέναντι στις επιλογές Βενιζέλου. Με τον Φίλιππο Σαχινίδη δεν υπάρχουν και οι καλύτερες σχέσεις και επί της ουσίας ο κ. Βενιζέλος έχει μείνει στην Κ.Ο του κόμματος με τον γραμματέας της Παναγιώτη Ρήγα και με τον εκπρόσωπο τύπου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε τον πρόεδρο του κόμματος να πει στην ομιλία του «Μικρές κινήσεις προσωπικής διαφοροποίησης, ή φευγαλέου συμβολισμού ευαισθησίας δεν σημαίνουν τίποτα. Κανείς δεν είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλον».

Το σίγουρο είναι ότι η βαλίτσα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάει μακριά με αυτές τι συνθήκες.

Όχι ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές

Κάποιοι, τους οποίους καυτηρίασε ο κ. Βνειζέλος ,χρεώνουν στον πρόεδρο του  ΠΑΣΟΚ ότι δε θέλει να φορτωθεί τα χαμηλότερα ποσοστά από ιδρύσεως του κόμματος στις ευρωεκλογές. Η πρόταση των 58 έχει έρθει «κουτί». Ο σχεδιασμός του κυρίου Βενιζέλου προβλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατέβει ως ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές αλλά ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα ή κάτι τέτοιο. Έτσι και αλλιώς η πρόβα για την «Ελιά» θα γίνει στις ευρωεκλογές. Όμως ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξει το είπε ο πρόεδρος του καθαρά στη συνεδρίαση της Κ.Ο. «Υπάρχουν τα φερέφωνα της μικροπολιτικής που λένε «το ΠΑΣΟΚ πάει να κρυφτεί πίσω από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Μα το ΠΑΣΟΚ είναι ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα. Μετέχουμε. Και έχουμε υποχρέωση, όπως και όλες οι άλλες χώρες, όλα τα άλλα κόμματα έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουμε τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όχι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και να αναδείξουμε στις ευρωεκλογές το όνομα και την πολιτική πρόταση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η Νέα Δημοκρατία και ούτω καθ’ εξής και να υποστηρίξουμε μια λίστα υποψηφίων που θα έχει αναδειχθεί με διαφανείς, αξιοκρατικές διαδικασίες».

Ευρωψηφοδέλτιο τον Ιανουάριο

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο μαζί με όλες τις κινήσεις για την κεντροαριστερά θα πραγματοποιηθεί μια Συνδιάσκεψη από την οποία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες θα προκύψουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της κεντροαριστεράς