Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Το τηλέφωνο του Γιάννη Στουρνάρα άρχισε να χτυπάει νευρικά λίγο μετά το πέρας της συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Ήταν το γραφείο του στην Αθήνα, σε εμφανή νευρικότητα

Αιτία της αναστάτωσης ήταν τα όσα είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real fm. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο έγκριτος νομικός προειδοποίησε, ότι ο ενιαίος φόρος που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο μπορεί να καταπέσει στο ΣτΕ. 

Ο κ. Παυλόπουλος δεν είναι τυχαίος. Λίγοι καταλαβαίνουν όσο αυτός, πως αποφασίζει το ΣτΕ. Στη συνέντευξη του υπενθύμισε ότι η απόφαση 1972/2012 του ΣτΕ που είχε κρίνει το ζήτημα βάσει προσφυγών κατά του σχετικού νόμου 4021/2011 του Βαγγέλη Βενιζέλου για το τέλος ακινήτων είχε «ανεχτεί» το χαράτσι λόγω του έκτακτου χαρακτήρα του. Πράγματι στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι:  «το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. δεν αποτελεί... νέο πάγιο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά, όπως προκύπτει από τις επί μέρους ρυθμίσεις του άρθρου του ν. 4021/2011και την οικεία αιτιολογική έκθεση, έκτακτο μέτρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το έλλειμμα του 2011 και την επίτευξη των αντιστοίχων στόχων για το 2012».

Όπως υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος, εκείνη η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ δέχτηκε το χαράτσι ως προσωρινό, έκτακτο μέτρο. «Ενας νόμος όμως που θα εισαγάγει παγίως ένα φόρο, ο οποίος θα επιβαρύνει ένα ακίνητο ανεξαρτήτως προσόδου, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει» έχει χαρακτηριστικά του ΕΕΤΗΔΕ και όπως πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, «το ΣτΕ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να ανεχτεί φόρο με τα χαρακτηριστικά του ΕΤΗΔΕ». Πέρνα τόυτου όμως ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβαρύνει το ακίνητο με βάση μια αντικειμενική αξία που σήμερα είναι τους πάσι γνωστό ότι είναι πολλαπλάσια της αντικειμενικής. Όπως  επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος δημιουργείται έτσι ένα «αμάχητο τεκμήριο που είναι αντίθετο με το  20 παρ 1 του συντάγματος, περί δικαστικής προστασίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι με βάση αυτό το άρθρο, το ΣτΕ θα μπορούσε να κρίνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων ως αντισυνταγματικό. 

Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει έναν υπαρκτό κίνδυνο. Πράγματι η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2012 απεφάνθη υπερ του νόμου κατά πλειοψηφία και με σφιγμένα τα δόντια. Δεν είναι βέβαιο ότι θα ξαναπάρει απόφαση στο ίδιο πνεύμα σε περίπτωση προσφυγής, καθώς μέσω του ενιαίου τέλους η κυβέρνηση προχωρά σε πάγια απομείωση της περιουσίας των πολιτών και χωρίς δικαίωμα δικαστικής ανάκρουσης. Αυτό όντως είναι πιθανόν να προσκρούει στο άρθρο 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «Έκαστος δικαιούται εις παροχή εννόμου προστασίας υπό των δικα­στηρίων και δύναται να ανάπτυξη ενώπιον τούτων τας απόψεις του περί των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του, ως νόμος ορίζει».

Αν κρίνει έτσι το ΣτΕ μάλλον θα απορρίψει τα σχέδια του Στουρνάρα, και τότε θα του λείπουν άλλα τρία δισ. στο λογαριασμό με την τρόικα. Ο εκνευρισμός στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της Οδού Νίκης με τις Βρυξέλλες ήταν απολύτως δικαιολογημένος.