Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μπορεί οι δημοτικές εκλογές να αφορούν στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και ως μελλοντικοί διαχειριστές εκ των πραγμάτων να προκρίνονται επιφανείς συντοπίτες που τα γνωρίζουν καλά και επιθυμούν να δώσουν λύσεις, μερικές φορές όμως- ελέω πολιτικής στήριξης και παρασκηνιακών διεργασιών- ο κανόνας έχει εξαιρέσεις.

Έτσι, πολλές φορές «σφήνα» στην εντοπιότητα μπαίνουν υποψήφιοι που ούτε γεννήθηκαν, ούτε μεγάλωσαν, ούτε καν νοίκιασαν... γκαρσονιέρα στην πόλη που διεκδικούν.

Πιο προβεβλημένη περίπτωση, για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, η υποψηφιότητα Κασιδιάρη για το δήμο της Αθήνας.
Υπάρχουν όμως και άλλες, περισσότερο ή λιγότερο «ξακουστές» υποψηφιότητες, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις καθώς οι μελλοντικοί δήμαρχοι είναι... μετανάστες.

Από τη Νίκαια των εργατών στην Αθήνα των αλλοδαπών

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει με τους γονείς του στη Νίκαια.

Εδώ και πολλούς μήνες, όμως, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης γίνεται έτσι, ο πιο...επιφανής «βεδουίνος» υποψήφιος, καθώς πολλοί του καταλογίζουν ότι το μόνο που γνωρίζει από τις γειτονιές της Αθήνας είναι... η παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα.

Οι πιο ψύχραιμοι λένε ότι προσπαθεί, απλά, να εκμεταλλευτεί τα μέχρι πρότινος υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές στις οποίες ζουν πολυπληθείς κοινότητες μεταναστών.

Από τον Πειραια στου Ζωγράφου με... «απευθείας ανάθεση»

Σε έναν πρώην αντιδήμαρχο του Αγραπίδη στον Πειραιά, τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο,παρέδωσε το «δαχτυλίδι» της διαδοχής του Ζωγράφου ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Καζάκος, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και πικρά σχόλια.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η... «πριγκιπική διαδοχή», αντέδρασαν ακόμη και μέλη της παράταξης του σημερινού δημάρχου.

Σε μία θυελλώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ζωγράφου ο πρώην αντιδήμαρχος Θεόδωρος Μετικαρίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Δαβουρλής και Γιάννης Βούρτσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τον τρόπο επιλογής του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, τον οποίο θεωρούν ως ξένο σώμα στο συνδυασμό και την πόλη τους.

Μάλιστα κατηγόρησαν τον νυν δήμαρχο για «παραβίαση των εσωκομματικών διαδικασιών».

Ο Γιάννης Καζάκος πήρε το λόγο για να εκθειάσει τα προσόντα του υποψηφίου: « τα προσόντα αυτά, τα οποία οδηγούν στην ανανέωση του δημοτικού κατεστημένου είναι: η γνώση διοικήσεως στο Δήμο, η νεότητα, η ακεραιότητα του χαρακτήρα, η συγκρότηση ισχυρής προσωπικότητας είτε μέσα από την επιστήμη, είτε μέσα από τον επαγγελματικό βίο, είτε μέσα από την κοινωνική δραστηριότητα, – η εμπειρία περί την διοίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,η ικανότητα επικοινωνίας με όλα τα κοινωνικά στρώματα του Δήμου, η απλότητα και η ειλικρινής επιθυμία του ενδιαφερομένου να υπηρετήσει τους πολίτες του Δήμου μας».

Ξέχασε να αναφέρει-σύμφωνα πάντα με τους πρώην συντρόφους του που εξοργίστηηκαν- τον «υπόγειο ενδοπαραταξιακό αγώνα που έκανε υπέρ του υποψηφίου του ο νυν δήμαρχος» και την στήριξη επιφανών πολιτικών της Αττικής που απολαμβάνει ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

Από την Κάτω Αχαγιά στην... αχαϊκή πρωτεύουσα

Νυν δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το δήμο της Πάτρας, μπαίνοντας «σφήνα» σε παραδοσιακούς υποψηφίους.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί ο εκλογικός του στίβος να αλλάζει, όμως ήδη στην Πάτρα είναι αρκετά γνωστός. 

Η αλήθεια είναι πως έχει ενοχλήσει μεγάλα ονόματα της πόλης που δεν τον θέλουν... στα πόδια τους, όμως ο ίδιος απολαμβάνει τη σιγουριά της στήριξης στελεχών του λεγόμενου «παραδοσιακού  ΠΑΣΟΚ», παραδοσιακό «κάστρο» του οποίου είναι η Πάτρα.