Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους έστειλε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα, αν και με απουσίες.

«Ο ελληνικός λαός», είπε ο κ. Παπούλιας «ό,τι μπορούσε να δώσει το έδωσε», ενώ πρόσθεσε πως « δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς».  

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: 

«Τιμάμε σήμερα τους νεκρούς αυτής της μεγάλης μάχης εναντίον της χολέρας και του ιταλικού φασισμού. Η πρώτη αντιφασιστική νίκη της ευρώπης που αφύπνισε την τότε Ευρώπη, που κοιμόταν μέσα στους συμβιβασμούς του Μονάχου του 1938. Η Ελλάδα ήταν προμαχούσα σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία και τα ανθρώπινα ιδανικά. Ο Ελληνικός λαός έδωσε τότε το αίμα του και ό,τι μπορούσε να δώσει. Και σήμερα έδωσε αυτό που μπορούσε για να ξεπεραστεί η κρίση και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη. Δεν μπορεί να δώσει ο ελληνικός λαός κάτι περισσότερο. Αυτό που μπορούσε το έδωσε. Και μην νομίζουν ότι μπορεί να υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς. Χρόνια Πολλά».  

Εντυπωσιακή παρέλαση με... απουσίες

Τη σημερινή παρέλαση σημάδεψαν αρκετές απουσίες στην εξέδρα των επισήμων. Από την εξέδρα των επισήμων την παρέλαση παρακολούθησαν ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, οι βουλευτές της Ν.Δ., Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Ορφανός, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ο Αντώνης Σαουλίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Παππάς, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόξενος των ΗΠΑ Robert Sanders, ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κ.α.

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πήγε τελικά στη Θεσσαλονίκη, δείχνοντας έτσι την ενόχλησή του για την επιλογή το περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να καλέσει στην παρέλαση τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 

Εξάλλου ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν γνωστοποιήσει ότι οι εκπρόσωποί τους δεν θα παρευρεθούν στην εξέδρα των επισήμων.   Στον χώρο της παρέλασης, στην παραλιακή Λεωφόρο της Θεσσαλονίκης έφτασε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Α' Θεσσαλονίκης κ. Γρέγος, ο οποίος βρέθηκε κοντά στην εξέδρα των επισήμων.

Ύστερα από απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας εφέτος συμμετείχαν και πάλι στην παρέλαση άρματα μάχης (εντύπωση προκάλεσε η παρουσία γυναίκας αξιωματικού σε ένα άρμα), μηχανοκίνητα τμήματα του στρατού, ενώ μαχητικά αεροσκάφη έκαναν εντυπωσιακές πτήσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναλάβει τη φύλαξη της εξέδρας των επισήμων και όλης της περιοχής. Για μεγάλη απόσταση από την εξέδρα δεν επιτρεπόταν η είσοδος των πολιτών παρά μόνο σε όσους είχαν εφοδιαστεί με προσωπικές προσκλήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.