Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα  αποκτήσουν νόημα μόνο όταν ταφούν οι  επί 73 χρόνια οι άταφοι  ή προσωρινά θαμμένοι πατριώτες που έπεσαν μαχόμενοι στη Βόρεια Ήπειρο κατά  τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων, Γ. Σούρλας.

«Γιορτάζουμε ενώ βρίσκονται επί 73 χρόνια σε ομαδικούς τάφους στην Πρεμετή με 1.400 και στην Κλεισούρα με 400 μαχητές, με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών. Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα» είπε ο κ. Σούρλας από την Αλβανία όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις της  ομογένειας για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ήρωες περιμένουν να ανταποκριθούμε στις θρησκευτικές, εθιμικές και εθνικές μας υποχρεώσεις και όπως  επεσήμανε «πρέπει να κάνουμε το ιερό μας καθήκον, όπως το επιτάσσει η ιστορική μας κληρονομιά».

Τότε μόνον θα αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου σημείωσε.

«Τα 7976 κεράκια, όσοι δηλαδή και οι πεσόντες, που ανάψαμε στο στρατιωτικό κοιμητήριο των Βουλιαρατών, ας μας φωτίσουν να πράξουμε επιτέλους το καθήκον μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ηρώων μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα» κατέληξε.