current views are: 1

28 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση16:01

Τον Δεκέμβριο πάει η συμφωνία με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό

Σε μάκρος αναμένεται να τραβήξει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 10 Δεκεμβρίου. 

Δημοσίευση 16:01’
αρθρο-newpost

Σε μάκρος αναμένεται να τραβήξει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 10 Δεκεμβρίου. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Σε μάκρος αναμένεται να τραβήξει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τις 10 Δεκεμβρίου. Αυτό ως τώρα ήταν αποτέλεσμα της παρελκυστικής τακτικής της τρόικας, πλέον και μετά τη σύνοδο Κορυφής αποτελεί απόφαση και της ελληνικής πλευράς.

Η Αθήνα ως τώρα βιαζόταν. Το ότι ο ίδιος ο Σόιμπλε είχε ανοίξει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού στην προεκλογική περίοδο της είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι μετά τις γερμανικές εκλογές το θέμα αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί εύκολα και προπάντων γρήγορα. Διαπιστώνοντας ωστόσο, ότι οι Εταίροι έλαβαν αφορμή την διαδικασία διαμόρφωσης κυβέρνησης στη Γερμανία για τα τα σπρώξουν όλα στο μέλλον, η Αθήνα κατάλαβε, ότι η βιασύνη δεν την οδηγεί πουθενά. Θα παίξει λοιπόν καθυστέρηση, γιατί αυτό όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, της δίνει πλεονέκτημα απέναντι στην τρόικα. 

Στην Οδό Νίκης θεωρούν ούτως ή άλλως όλα αυτά που διαρρέονται από τις Βρυξέλλες περί δημοσιονομικού κενού ενός δύο ή και τριών δισ. ευρώ είναι παντελώς στον αέρα και βασίζονται σε μακροοικονομικές θεωρήσεις και δημοσιονομικές εκτιμήσεις που έχουν ξεπεραστεί  από την πραγματικότητα. Εκτιμούν άλλωστε ότι οι πολύ μετριοπαθείς εκτιμήσεις που είχαν γίνει για το 2013 αποδίδουν και ότι ο κάθε μήνας «κλείνει» καλύτερα από τον προηγούμενο, κλονίζοντας τα νούμερα της τρόικας.

Στο εννεάμηνο, ο προϋπολογισμός έκλεισε με ένα καθαρό πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν, ότι αυτό μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιο ως το τέλος του χρόνου. Θεωρούν λοιπόν ότι ο πιο πρόσφορος χρόνος για να κλείσουν τα νούμερα του 2014 είναι ο Δεκέμβριος, καθώς ελπίζουν ότι τότε, η απαισιοδοξία της τρόικας (που επ’ ουδενί δεν ήθελε να εγγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και χρειάστηκε πολύ σπρώξιμο να δεχτεί τα 300 εκ. ευρώ) θα έχει αποδειχτεί από τα πράγματα εσφαλμένη.

Πέραν τούτου τότε θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και τα μακροικονομικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου, τα οποία πιθανότατα θα δείχνουν περαιτέρω υποχώρηση της ύφεσης ( στο 2,7% του ΑΕΠ) και θα κλονίσουν τους υπολογισμούς των δανειστών για ετήσια ύφεση  -4% του ΑΕΠ το 2013. Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι τότε και η πρόβλεψη για 0,6% ως 1% ανάπτυξη το 2014 θα γίνει δεκτή από την τρόικα (που ακόμα θεωρεί ότι θα είναι σχεδόν μηδενική) και ότι η απαισιόδοξη οπτική της τρόικας θα υποχωρήσει, καθιστώντας έναν συμβιβασμό για το δημοσιονομικό κενό εφικτό. Χωρίς, εννοείται, οριζόντια μέτρα.

Αυτό σημαίνει πάντως ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντέξει ως το Δεκέμβρη χωρίς το 1 δισ. της δόσης και μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης αμφισβήτησης, που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να έχει κλείσει ως τότε και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα, από την κινητικότητα και τις απολύσεις ως τις αμυντικές βιομηχανίες και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο Νοέμβριος θα είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας… 


σχετικα αρθρα