Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Σε μερικά χρόνια από τώρα, η καθημερινότητα των 56.000 κατοίκων της Γροιλανδίας σίγουρα θα έχει αλλάξει κατά πολύ, όπως και τα επαγγέλματά τους.

Το τεράστιο νησί δίπλα στην Αρκτική που είναι το συνάμα και το πιο αραιοκατοικημένο στον πλανήτη πρόκειται να μεταμορφωθεί σε ένα γιγάντιο... ορυχείο, αφού το – παγωμένο σε ένα μεγάλο κομμάτι- έδαφός του κρύβει χιλιάδες τόνους σπάνιων μετάλλων, γαιών, αλλά και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία μέχρι και την Πέμπτη που μας πέρασε έμεναν ανεκμετάλλευτα.

Το κοινοβούλιο της ημι-αυτόνομης πρώην αποικίας της Δανίας αποφάσισε να ψηφίσει την υπέρ του τερματισμού μιας δεκαετούς απαγόρευσης για την εκμετάλλευση των σημαντικών κοιτασμάτων ουρανίου που βρίσκονται μαζί με άλλα μέταλλα στο υπέδαφος της, ανοίγοντας παράλληλα την όρεξη σε πολλές εταιρείες που καιροφυλακτούν για την εκμετάλλευση τους.

«Δεν μπορούμε να ζούμε με την ανεργία και την αύξηση του κόστους ζωής και παράλληλα η οικονομία μας να παραμένει στάσιμη. Γι’αυτό και πήραμε αυτή την απόφαση» δήλωσε η Ινουιτ πρωθυπουργός της Γροιλανδίας η Αλέκα Χάμοντ, αμέσως μετά την ιστορική απόφαση, η οποία αναμένεται να αλλάξει το μέλλον της χώρας.

Σύγχρονο Ελντοράντο

Και πώς όχι, αφού το νησί για πολλούς αποτελεί το Ελντοράντο του 21ου αιώνα, έχοντας στο έδαφός του διαμάντια, χρυσό, χαλκό, πλατίνα, αλουμίνιο και τιτάνιο, όλα σημαντικά μέταλλα, με τεράστια ζήτηση από τις βιομηχανίες όλου του πλανήτη.

Παράλληλα, στο έδαφός του κρύβει το πέμπτο μεγαλύτερο κοίτασμα ουρανίου στον κόσμου στο νότιο τμήμα του και η απόφαση της περασμένης Πέμπτης, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την εξαγωγή του.

Το ουράνιο δημιουργείται ως παραπροϊόν, κατά την εξαγωγή άλλων πολύτιμων και στρατηγικής σημασίας μετάλλων, που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, στα κινητά τηλέφωνα, ενώ βρίσκει χρήσεις ως γνωστόν και στην πυρηνική ενέργεια.

Αυτό όμως που κάνει τη Γροιλανδία πραγματικά ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι διαθέτει τεράστιες ποσότητες σπάνιων γαιών, μέταλλα τα οποία είναι περιζήτητα εξαιτίας της μοναδικής χρησιμότητάς τους σε εφαρμογές και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας: Από κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, ιατρικές συσκευές, μέχρι αντιπυραυλικά συστήματα και μαγνήτες.

Για την ακρίβεια πολλοί θεωρούν ότι το νησί διαθέτει περίπου το 10% του παγκόσμιου ορυκτού πλούτου των σπάνιων μετάλλων, γεγονός που το καθιστά έναν μεγάλο ανταγωνιστή της Κίνας η οποία αυτή τη στιγμή ασκεί περίπου το μονοπώλιο σε αυτό τον τομέα, αφού διαθέτει το 1/3 των κοιτασμάτων του πλανήτη, καλύπτοντας το 95% των αναγκών των υπολοίπων κρατών.

Νικητές και χαμένοι

Πέρα από τον ορυκτό πλούτο, η Γροιλανδία φαίνεται πως είναι η... κερδισμένη από την κλιματική αλλαγή, όσο παράδοξο φαίνεται αυτό.

Με το λιώσιμο των πάγων, αναμένεται να έρθουν στο φως αρκετά σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία η νεόκοπη χώρα -μόλις το 2009 απέκτησε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση- φρόντισε να τα... εκμεταλλευτεί κλείνοντας συμφωνίες με τη Δανία.

Το πραγματικά πλούσιο υπέδαφος του νησιού έχει τραβήξει σαν... αρπακτικά τις εταιρείες που βλέπουν τεράστιες ευκαιρίες κέδρους τη Γροιλανδία, και αυτό που πραγματικά την κάνει ελκυστική Κινέζων, Αυστραλών και Καναδών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της, είναι η πολιτική της σταθερότητα.

«Δεν είναι όπως στην Αφρική ή τη Νότια Αμερική, όπου υπάρχει αναταραχή και πολεμικές συγκρούσεις, ή το κράτος ξαφνικά επανεθνικοποιεί τα ορυχεία χωρίς να αποζημιώνει τις εταιρείες. Δεν διατρέχεται εδώ αυτός ο κίνδυνος», βεβαίωνε μιλώντας στο EurActiv, ο επικεφαλής οικονομικών της εγχώριας μεταλλευτικής εταιρείας NunaMinerals. Είναι όμως το μέλλον τόσο ρόδινο όσο φαίνεται; 

Πολλοί κάτοικοι του μικροσκοπικού κράτους βλέπουν την επερχόμενη έκρηξη της εξορυκτικής δραστηριότητας ως μία ευκαιρία για πιο άνετη ζωή, ωστόσο κανένας δεν φαίνεται να παραβλέπει τις συνέπειες που θα μπορεί να έχει στο εγγύς μέλλον.

Επιπτώσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν το ήδη διαταραγμένο οικοσύστημα της Αρκτικής, αλλά και τη δημόσια υγεία, αφού η εξόρυξη του ουρανίου – ενός ραδιενεργού μετάλλου- δεν είναι και το πιο... ακίνδυνο πράγμα του κόσμου, εξ' ου και η έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και της αντιπολίτευσης της μικροσκοπικής χώρας, που μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησαν να φέρουν τη συμφωνία σε δημοψήφισμα.

Επίσης τα νέα ορυχεία αναμένεται να αλλάξουν σε δραματικό βαθμό το ειδυλλιακό τοπίο του νησιού, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως η αλιεία, μέχρι πρότινος βασική ασχολία των κατοίκων του νησιού.

Η μέχρι πρότινος ξεχασμένη Γροιλανδία αρχίζει και βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, αφού παρά το γεγονός ότι απομένουν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ισχύσει η άρση της απαγόρευσης εξόρυξης ουρανίου, οι αλλαγές που θα φέρει στο νησί πρόκειται να είναι κοσμογονικές.