Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ψυχρό κλίμα συναντά μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά των πιστωτών, ειδικά των ευρωπαίων, στην προσπάθειά της να διαμορφώσει συνθήκες για πολιτική διαπραγμάτευση.

Στην Κομισιόν, στο Eurogroup, στην γερμανική Καγκελαρία και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εμφανίζονται τελείως αρνητικοί, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του newpost, στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος να προβάλλουν την κόκκινη γραμμή «όχι νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα», αλλά οι πιστωτές έχουν την άποψη ότι η κυβέρνηση των Αθηνών υπερεκτιμά τα προσδοκώμενα έσοδα και υποεκτιμά τις δαπάνες, ειδικά τις κοινωνικές.

Μάλιστα οι πιστωτές, ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με το ελληνικό «όχι νέα μέτρα», αντί του ζητούμενου γι’ αυτούς, πως «θα δουλέψουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας», τονίζουν την ανάγκη η κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ώστε να επιτύχει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνει αυτό το χρέος.

Αυτό το μήνυμα έστειλε και η Άνγκελα Μέρκελ στον Αντ. Σαμαρά και δεν του έδωσε την δυνατότητα να θέσει ζητήματα περί του προγράμματος, αφού όλα περνάνε μέσα από την συνέχιση του προγράμματος από την Αθήνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στους κόλπους της Ε.Ε. επικρατεί ανησυχία για την χαλαρότητα, όπως λένε, της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των όσων έχει δεσμευθεί.

Για να υποστηρίξουν αυτή την άποψη, προβάλλουν το επιχείρημα ότι υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα με τη δόση του περασμένου Ιουλίου, ύψους ενός δισ. Ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα εκταμιευθεί μόνο αφού η Αθήνα υλοποιήσει στο ακέραιο και τα τέσσερα προαπαιτούμενα.

Η Κομισιόν δίνει μεγάλη σημασία στην κινητικότητα στο Δημόσιο, ενώ μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει πως η ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ είναι βιώσιμες, αν και η τρόικα ζητεί επιτακτικά να μπει λουκέτο.

Σε αυτό το ψυχρό κλίμα, πρέπει να αξιολογηθεί με πολύ προσοχή, ότι οι ευρωπαίοι είναι πάρα πολύ εκνευρισμένοι με την στρατηγική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι έκανε παιχνίδι εντυπώσεων με τα ΜΜΕ, φτιάχνοντας κλίμα σύγκρουσης, ενώ πλέον αναγκάστηκε να αλλάξει γραμμή.

Όντως, μετά την παρουσία του Αντ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες και μετά τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και του ΕΛΚ, ο Πρωθυπουργός άλλαξε στρατηγική. Η Αθήνα χαμήλωσε τους τόνους, διότι δεν συμφέρει να υπάρχει συγκρουσιακό κλίμα με τους πιστωτές, αν και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, επιμένουν ότι δεν έχει αλλάξει η κεντρική γραμμή του όχι σε νέα μέτρα.

Όλα θα κριθούν από τις επαφές και τις επικοινωνίες που θα έχει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς την επόμενη περίοδο με τους πολιτικούς προϊσταμένους των τροϊκανών, ενώ εντός της εβδομάδας θα έχει και νέα συνομιλία, αυτή τη φορά τηλεφωνική, με την Μέρκελ, την οποία και ετοιμάζεται να επισκεφθεί στο Βερολίνο, μόλις σχηματισθεί κυβέρνηση.