Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Μία αδήλωτη ανησυχία... υφέρπει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και προκαλείται από πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει το κόμμα.

Από την μία, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να εμπλέξει τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε υποθέσεις σκανδάλων με στόχο ασφαλώς την πλήρη απαξίωση του χώρου από το οποίο εξακολουθεί να αλιεύει ψήφους.

Για την Χαριλάου Τρικούπη η υπόθεση των υποβρυχίων και η πρόθεση της Κουμουνδούρου να καταθέσει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο της υπουργίας Βενιζέλου στο Άμυνας επιβεβαιώνει την εκτίμησή τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί να καταφέρει ό,τι δεν πέτυχε με την ανακίνηση του φακέλου «λίστα Λαγκάρντ».

Επομένως όσο καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση συντηρεί το θέμα έστω και για επικοινωνιακούς λόγους θα προκαλεί ζημιά στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη.

Από την άλλη στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν τρόπους για να κατευνάσουν την ένταση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η πρόσφατη εικόνα στην συνεδρίαση της ΚΟ τρόμαξε τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ που ήρθαν αντιμέτωπα με ένα ανομοιογενές μεν σώμα το οποίο όμως δεν στηρίζει το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως με τον τρόπο του προβάλλει προσκόμματα στην συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία.

Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται δυσαρεστημένος και από ορισμένους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που κρυπτόμενοι πίσω από τα κυβερνητικά τους καθήκοντα σχεδόν αδιαφορούν για τα εσωκομματικά αλλά και για την προβολή του κόμματος. Στην σύσκεψη που είχε προσφάτως μαζί τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τούς έθεσε ανοιχτά το θέμα λέγοντας δεν στηρίζουν δημοσίως τις θέσεις του κόμματος κι αντί να βγαίνουν σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα για να το υπερασπίζονται κλείνονται στα υπουργικά γραφεία.

Σε ό,τι αφορά την Κεντροαριστερά οι φανερές αντιδράσεις στην εξέλιξη του εγχειρήματος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, όμως στο εσωτερικό του κόμματος συντηρείται η συζήτηση πως ούτε αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να βγάλει από το αδιέξοδο το ΠΑΣΟΚ εάν εκείνο δεν αποφασίσει να απαγκιστρωθεί από την Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους στην Χαριλάου Τρικούπη αναζητούν μία μεγάλη ευκαιρία για να ξεκολλήσει το ΠΑΣΟΚ από το τέλμα και να πάρει τα πάνω του. Κάτι ιδιαίτερα δύσκολο όταν βεβαίως παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για την λήψη νέων μέτρων παρότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει αποκλείσει αυτήν την πιθανότητα.