«Σαφάρι» για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξαπολύει ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης μέσω της ενεργοποίησης των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, προσδοκώντας να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ταμείων το 2014.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να μην απαιτηθούν περικοπές συντάξεων και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με δηλώσεις του, καθησύχασε τους ασφαλισμένους ότι κανένας δεν πρόκειται να θιγεί ή να αιφνιδιαστεί καθώς δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο -κατά περίπτωση- όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπεσαι από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Επισήμανε δε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μην μειωθούν οι συντάξεις των ειδικών ταμείων ως απόρροια της μείωσης των εισφορών, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014. Τα 100 εκατομμύρια θα εξευρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, που θα ισχύσει από 1/12/2013. 

Ογδόντα εκατομμύρια θα εξευρεθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή από φόρους που θα κερδίσει το κράτος, αλλά θα ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας. 

Τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα εξευρεθούν από το Κέντρο Ελέγχου Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε εισπρακτική εταιρία που ανήκει σε τράπεζα, η οποία οφείλει στο κράτος 7,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα εξευρεθούν 150 εκατομμύρια.