Αυτό που χρόνια υπήρχε ως υποψία επιβεβαιώθηκε από τις “εξομολογήσεις” στο ηλεκτρονικό σάιτ “alterinformation” πρώην Σοβιετικών στρατιωτικών που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στην Βουλγαρία σε μια μυστική στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές η συγκεκριμένη βάση βρίσκονταν στους πρόποδες ενός βουνού στην άλλη πλευρά του οποίου είναι το διεθνούς φήμης χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς, όπου ένα απόσπασμα 30 αξιωματικών και 100 υπαξιωματικών του Σοβιετικού Στρατού, όλοι με βουλγαρικές στολές, είχαν μία και μοναδική αποστολή: να βομβαρδίσουν με τα τακτικά πυρηνικά όπλα που διέθεταν στόχους στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Στις υπόγειες εγκαταστάσεις της βάσης φυλάττονταν 70 πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες για λόγους ασφαλείας είχαν αφαιρεθεί από τα βλήματα, τα οποία είχαν αναπτυχθεί σε μια ξεχωριστή τοποθεσία. Μετά το 1988, οι πυρηνικές κεφαλές μεταφέρθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ήδη από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1950, στην ΕΣΣΔ είχαν μελετήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων (P-1, P-2, P-5) στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Τέλη της δεκαετίας του 1950, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ στην Μόσχα, διέταξε έναν ειδικό στρατιωτικό σχηματισμό από το τότε Στάλινγκραντ να περάσει κρυφά στο έδαφος της Βουλγαρίας, μεταφέροντας μαζί του τους τότε νέους πυραύλους P-5Μ. Μια άλλη μονάδα είχελάβει την εντολή να μεταφέρει στην Βουλγαρία τις πυρηνικές κεφαλές.

Η ανάπτυξη της εμβέλειας πυραύλων σε πάνω από 2.000 χιλιόμετρα, επέτρεψε την εγκατάσταση των μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων R-12 στο έδαφος της Ουκρανίας. Εκεί δημιουργήθηκε το 1960 η 44η Μεραρχία Πυραύλων, με αποστολή τον βομβαρδισμό θέσων στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η συγκεκριμένη μονάδα διαλύθηκε το 1989.

Γ. Κοκ.

TAGS