Το μεγαθήριο του πολεμικού στόλου που διαθέτει η Ουάσιγκτον δόθηκε για την ακρίβεια μόλις για ένα σεντς σε ιδιωτική εταιρία προκειμένου εκείνη με δικά της έξοδα να το μεταφέρει και να το αποσυναρμολογήσει ώστε ανακυκλωθούν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι μετάλλου που απαίτησε η κατασκευή του. 

Σε λίγο καιρό το Forrestal θα υπάρχει μόνο ως ανάμνηση και στις ιστορικές φωτογραφίες μετά από 38 ολόκληρα χρόνια ενεργούς υπηρεσίας.

Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο είναι δυστυχώς συνδεδεμένο με ένα τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε το 1967, στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ένα βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε στο πλοίο πυροδότησε εκρήξεις οι οποίες από τις οποίες σκοτώθηκαν 134 μέλη του πληρώματος και τραυματίστηκαν πάνω από 300 άνθρωποι. Παράλληλα καταστράφηκαν 21 αεροσκάφη.

Από τις εκρήξεις οι περισσότεροι από τους ναυτικούς που είχαν εκπαιδευτεί ως πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους κατά την αρχική έκρηξη, αναγκάζοντας το υπόλοιπο πλήρωμα να αυτοσχεδιάζει προσπαθώντας να περιορίσει την καταστροφή.

Μετά από επτά μήνες επισκευές , το πλοίο επέστρεψε στην ενεργό υπηρεσία για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Πολλές από τις αποστολές που είχε αναλάβει ήταν στη Μεσόγειο.

Το 1993 αποφασίστηκε να παροπλιστεί ίσως γιατί δεν ήταν πυρηνοκίνητο. Στις 16 Ιουνίου 1999, το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε το πλοίο θα είναι διαθέσιμο για δωρεά σε όποιον οργανισμό ενδιαφερθεί προκειμένου να το μετατρέψει σε μουσείο ή μνημείο. Οι προσπάθειες όμως αυτές απέτυχαν καθώς δεν βρέθηκε κανείς ενδιαφερόμενος. Μετά αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως τεχνητός ύφαλος για την αλιεία, όπως το Oriskany .Αλλά ούτε και το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε ποτέ.

Το Forrestal θα ρυμουλκηθεί έως το Brownsville όπου και θα διαλυθεί. Δεν γνωρίζουμε πόσες εργατοώρες θα απαιτηθούν για την αποσυναρμολόγηση του αλλά για τη ναυπήγησή του χρειάστηκαν πάνω από 16.000 μηχανικοί και τεχνικοί και κόστισε 2 δις δολάρια.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Αμερικάνικου Ναυτικού, η συμβολική τιμή πώλησης του πλοίου ανταποκρίνεται στο αναμενόμενο κόστος μετακίνησης και διάλυσης του πλοίου .

Γ.Κοκ.

TAGS