Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Το ενδεχόμενο των... καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με τη σκληρή στάση των δανειστών. Οι πιστωτές δεν άφησαν το παραμικρό περιθώριο στην ελληνική πλευρά να ελπίζει σε πιο πολιτική αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος και, αντιθέτως, απαίτησαν την πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων παραπέμποντας... αρμοδίως στους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς και πλέον στο συρτάρι του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται και το σενάριο του παγώματος των συζητήσεων μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, που φέρεται να απηχεί τις απόψεις του αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η καθυστέρηση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τον προσεχή Απρίλιο, όταν και τυπικά η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.

Την ίδια περίοδο, εκτιμούν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, θα έχουν αποτυπωθεί πλήρως τα μεγέθη του 2013 και παράλληλα η πορεία των εσόδων και της ελληνικής οικονομίας, εν γένει, το πρώτο τρίμηνο του 2014, γεγονός που θα επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και, κατ' επέκταση, την άστοχη εμμονή της τρόικας στα πλέον δυσμενή σενάρια.

Τότε, σύμφωνα με το σενάριο, θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να θέσει επί τάπητος το σύνολο του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το ύψους των απαιτούμενων νέων μέτρων, το χρηματοδοτικό κενό αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία αποτελεί δέσμευση του Eurogroup ήδη από το 2012. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται, ακόμη και ενδεχόμενα νέα μέτρα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά τόσο από την κοινωνία όσο και από τους βουλευτές, καθώς θα συνδυάζονταν με τη μείζονα παρέμβαση στο χρέος και, υπό προϋποθέσεις, θα σηματοδοτούσαν πορεία απεμπλοκής της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Προϋπόθεση για το σενάριο αυτό είναι να συμφωνήσει η τρόικα και η Αθήνα στην κατάθεση ενός νέου, συμπληρωματικού προϋπολογισμού, εκείνη την περίοδο, ο οποίος και θα αποτυπώνει την πορεία των οικονομικών μεγεθών και, προφανώς, τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Το ζητούμενο, ωστόσο, για την ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, για την ελληνική κοινωνία είναι αν θα μπορέσει να αντέξει ένα μακρύ διάστημα όπου η χώρα αφενός θα εισέλθει σε περίοδο νέων αμφιβολιών για την εξέλιξη του προγράμματος αφετέρου, δε, οι υπολειπόμενες δόσεις των δανείων θα «παγώσουν», με την εξαίρεση ίσως του ενός δισεκατομμυρίου που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και μερικούς μήνες. Ακόμη και η εκταμίευση αυτού του ενός δισεκατομμυρίου, ωστόσο, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, καθώς το αγκάθι της τύχης των αμυντικών βιομηχανιών παραμένει.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που ήδη με την επιστροφή του, το Σάββατο, από τις Βρυξέλλες, ξεκίνησε κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τους συνεργάτες του θα κληθεί, πολύ σύντομα, να καταλήξει στη γραμμή διαπραγμάτευσης έναντι της τρόικας.

Σε πρώτη φάση φέρεται να έχει δώσει το «ok» στον Γιάννη Στουρνάρα να αναζητήσει τα μέτρα, πραγματικής απόδοσης 500 εκατομμυρίων ευρών, που σύμφωνα με τον υπουργό θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο συμβιβασμού με την τρόικα. Αν, ωστόσο, οι πιστωτές εμμείνουν σε μεγέθη άνω του 1,5 – 2 δισ. ευρώ ως προς το δημοσιονομικό κενό ή αν, αντιθέτως, κριθεί ότι τα μέτρα δεν περνούν από τη Βουλή τότε όλα είναι ανοικτά...