«Από το 2009 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της στελέχωσης του δημόσιου τομέα και του μισθολογικού κόστους στον κρατικό προϋπολογισμό» επεσήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ομιλία του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Ο δρόμος για την ανάπτυξη - Για μια δημόσια διοίκηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα» ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι την τελευταία τετραετία το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου έχει μειωθεί περισσότερο από 20%, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. Τόνισε δε, ότι ως αποτέλεσμα και αυτού, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

«Οι δεσμεύσεις της χώρας έχουν αποτελέσει βασικό στόχο της κυβέρνησης στη λογική ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στις μεταρρυθμιστικές δράσεις. Για να επιτευχθούν, όμως, μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να αλλάξουν πραγματικά το πρόσωπο και την κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης, απαιτείται μια στροφή από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι «κινούμαστε ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιπλέον, επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό ακολουθεί μια συνολική μεταρρυθμιστική προσέγγιση σε τρία επίπεδα: στο επίπεδο δομών, στο επίπεδο των διαδικασιών και στο επίπεδο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης με στόχο «ένα δημόσιο φιλικό προς τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, ένα δημόσιο που να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις σε 13 τομείς της οικονομίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, που απορρέουν από τη συνεργασία του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά στην ανοιχτή διακυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια».

Ερωτηθείς στο περιθώριο του συνεδρίου από Έλληνες δημοσιογράφους αναφορικά με τις 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο το 2013, ο υπουργός ανέφερε ότι συμπεριλαμβανομένων των απολυμένων της ΕΡΤ έχουν εντοπισθεί οι 2.730 και ότι οι υπόλοιποι 1.270 θα προέλθουν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ως προς το ζήτημα της κινητικότητας ανέφερε ότι οι 12.500 θα έχουν προσδιορισθεί ως την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ για τους άλλους 12.500 υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει ζητήσει από την τρόικα πίστωση χρόνου.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, οι επίτροποι Μ. Σέβκοβιτς Α. Ταγιάνι και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.