Σκληρή επίθεση κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου εξαπέλυσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τα όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα.

«Έχω, από καιρό, επιβάλλει στον εαυτό μου –είναι θέμα πολιτικής αισθητικής και πολιτικής αξιοπρέπειας- να μην ασχολούμαι με τον κ. Πάγκαλο. Με προβληματίζουν όμως –άρα κατ’ ανάγκην ασχολούμαι μαζί τους- εκείνοι οι οποίοι “φιλοξενούν” προθύμως τον κ. Πάγκαλο στα ΜΜΕ», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, και προσέθεσε:

«Και μάλιστα σε συγκεκριμένες στιγμές όπως η παρούσα. Νομίζω λοιπόν πως οι δικές τους σκοπιμότητες –όποιες και αν είναι, δεν βγάζω κάποιο συμπέρασμα- έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις κατά καιρούς συνεντεύξεις και τα γραπτά του κ. Πάγκαλου».

Αναφερόμενος στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις διάφορων ηγετών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «είναι κρίμα οι ηγεσίες των ΗΠΑ να ευτελίζουν, με τη συμπεριφορά ή την ανοχή τους, αυτή τη Χώρα και το λαό της».

Μάλιστα όπως σημείωσε παρά το γεγονός ότι «έχουν ζήσει την τραυματική εμπειρία άλλων μεγάλων θεσμικών σκανδάλων, όπως εκείνο του Γουοτεργκέητ», τελικά  «αποδεικνύουν ότι, δεν διδάχθηκαν».

«Ουδεμία δικαιολογία προληπτικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας μετά την ανείπωτη τραγωδία των Δίδυμων Πύργων μπορεί να δικαιολογήσει τις μετέπειτα μεθόδους και την έκταση των παρακολουθήσεων από την NSA» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε:

«Εκτός αν για τις ΗΠΑ ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία π.χ. ο  Κώστας Καραμανλής ή η Άνγκελα Μέρκελ και οι Κυβερνήσεις τους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εσωτερική διάσταση του θέματος με τις υποκλοπές, τονίζοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα, και αφού οι παρακολουθήσεις της NSA άρχισαν περίπου από το 2002, είναι πολύ δύσκολο να μην συνδυάσει κανείς –παρά τις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν- τις παρακολουθήσεις του κ. Κ. Καραμανλή και της Κυβέρνησής του ήδη από το 2004».

«Είναι όμως γεγονός ότι η Κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή είχε “ενοχλήσει” πολλούς και για πολλά» επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι «καθένας γνωρίζει πια πώς και γιατί έπεσε η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Για τον ίδιο όμως και για όλους όσους διατελέσαμε μέλη της Κυβέρνησής του σημασία έχει όχι το γιατί και πόσο “ενοχλήθηκαν” κάποιοι και τι μεθόδους μετήλθαν εναντίον της. Αλλά ότι κάναμε στο ακέραιο το καθήκον μας απέναντι στον Τόπο για ύψιστης σημασίας εθνικά θέματα».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στη διακυβέρνηση Καραμανλή και ειδικότερα στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης όταν ήρθαν στο φως οι υποκλοπές.

«Σήμερα π.χ., στη Γερμανία, όλοι καταδικάζουν τις ΗΠΑ για τις υποκλοπές και συμπαρίστανται στην Κυβέρνηση της κας Α. Μέρκελ. Στην Ελλάδα, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών κατά του κ. Κ. Καραμανλή και της Κυβέρνησής του, η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση του κ. Γ. Παπανδρέου και τα φίλα προσκείμενα σ’ αυτήν ΜΜΕ έσπευσαν να φορτώσουν ακόμη και τις παρακολουθήσεις αυτές σε βάρος του κ. Κ. Καραμανλή και των μελών της Κυβέρνησής του», σημείωσε χαρακτηριστικά.