Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στη φράση «είμαστε σε διαπραγμάτευση, όχι σε πόλεμο», συμπυκνώνεται η ουσία της στρατηγικής που θα ακολουθήσει από δω και πέρα το Μέγαρο Μαξίμου, στις επαφές που αναμένεται να ξεκινήσουν με την τρόικα στις 4 Νοεμβρίου.

Έτσι κι αλλιώς, τα μηνύματα με τη σταθερή στάση της ελληνικής κυβέρνησης είχαν σταλεί ξεκάθαρα προς πάσα κατεύθυνση τις προηγούμενες ημέρες, προκαλώντας την ενόχληση των δανειστών μας, που προχώρησαν σε σειρά δηλώσεων.

Μόλις χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, από την Ισπανία κάλεσε δημοσίως την Αθήνα, να βρει κοινό τόπο με την τρόικα εάν επιθυμεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και τη νέα βοήθεια.

Στο παρασκήνιο η συζήτηση που κυριαρχεί πριν την άφιξη των πιστωτών την άλλη Δευτέρα στην Ελλάδα, αφορά το ύψος του κενού για το 2014, με την τρόικα να επιμένει στα 2,5 δισ. ευρώ και την ελληνική πλευρά να μην συζητά για πάνω από 500 εκ. ευρώ.

Ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού, η Αθήνα πάντως εμμένει στη θέση της, ότι το όποιο κενό θα καλυφθεί μόνο από διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι από οριζόντια μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι λύσεις που προτείνονται από την ελληνική πλευρά, εξαντλούνται στο νομοσχέδιο για την αύξηση των εσόδων των Ταμείων μέσα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και στην καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, στο στενό Δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και στους φορείς του Δημοσίου.

Βασικό όπλο της Αθήνας στη διαπραγμάτευση, είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, που υπολογίζεται για φέτος να ξεπεράσει τα 340 εκ. ευρώ, που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 και να φθάσει ίσως και τα 500 εκ. ευρώ.

Αυτό θα είναι και το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς προϊσταμένους των δανειστών μας. Μάλιστα στόχος του κ. Σαμαρά, όπως φάνηκε και κατά τη συζήτηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ιρλανδό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Paschal Donohue, είναι η χώρα μας να βγει από το πρόγραμμα πριν τα Χριστούγεννα.

Άλλωστε, όπως λέει τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σε συνομιλητές του, «η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι τώρα», καθώς η εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής, θα κρίνει την τύχη της ελληνικής οικονομίας, της κυβέρνησης και της χώρας.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Σαμαράς, δείχνει αποφασισμένος, να δώσει μια σκληρή και δύσκολη μάχη με τους πιστωτές μας, η οποία είναι κατά βάση πολιτική πλέον και όχι τεχνοκρατική.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως οι αντοχές της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος έχουν εξαντληθεί, μαζί με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, κάτι που επανέλαβε ο πρωθυπουργός και στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με την Άγκελα Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Υπό τα δεδομένα αυτά, πραγματοποιήθηκε και η χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Σαμαράς έδωσε την εντολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να μην φορολογηθούν αγροτεμάχια που χρησιμοποιούνται για γεωργική ή αγροτική χρήση.

Η απόφαση αυτή ήρθε σε μια στιγμή που το καπάκι στη χύτρα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ήταν έτοιμο για εκτίναξη, ενόψει της ψήφισης του ενιαίου φόρου ακινήτων στη Βουλή, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει εξελίξεις και νέα πολιτική ρευστότητα, σε μια περίοδο που η σταθερότητα είναι περισσότερο από αναγκαία για την ενίσχυση της ελληνικής θέσης στη διαπραγμάτευση.