Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Φρένο στην γκρίνια και την μιζέρια που κάποιες  φορές παρουσιάζεται στον ΣΥΡΙΖΑ φορώντας τον μανδύα της διαφορετικότητας και της άλλης άποψης προσπάθησε να βάλει ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του με τα στελέχη της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτή την κίνηση αφού-όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου- πλέον πιστεύει ότι οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες και άρα η εικόνα που καλείται να δώσει το κόμμα του θα πρέπει να είναι μια η εικόνα ενός κόμματος που  έχει άλλη πρόταση, βρίσκεται κοντά στην εξουσία και που ότι λέει το εννοεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε στο ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στους συντρόφους τους ζητώντας τους ενότητα και πολιτική ωριμότητα αφού πρώτα ανέλυσε όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα και διαπίστωσε ότι η πρωτιά του κόμματος του δεν συνοδεύεται από αυτοδυναμία.

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις οι ερωτηθέντες ακόμα και αυτοί που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν την επιφυλακτικότητα τους για το εάν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσουν  τελικά  να γίνουν μια κοινή γραμμή. Εάν δηλαδή αυτοί που τις εκφράζουν θα μπορέσουν να παραμερίσουν την διαφορετικότητα τους προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα.

Έτσι και παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ότι για δεύτερη φορά θα πίκρανε τον παλαίμαχο σύντροφο του Μανώλη Γλέζο ενώ θα πυροδοτούσε και συζητήσεις μέσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε προς τους συντρόφους του λέγοντας  

«Η κρισιμότητα των στιγμών, οι δυνατότητες που ανοίγονται καθημερινά μπροστά μας, αλλά και οι προκλήσεις.

Σήμερα όμως χρειάζεται κάτι παραπάνω. Γιατί δεν καλούμε το λαό απλώς να μας εμπιστευτεί στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες του, αλλά να μας εμπιστευτεί το σκάφος της χώρας σε συνθήκες επικίνδυνης φουρτούνας. Και να δώσει τη μάχη μαζί μας για να αλλάξουμε τη μοίρα της χώρας και του καθενός.

Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε την πιο ευρεία ενότητα όσων έχουν συμφέρον και διάθεση να αντισταθούν στην πολιτική των μνημονίων. Χρειαζόμαστε επίσης την ενότητα στις ίδιες τις γραμμές μας, που κανείς βέβαια δεν αμφισβητεί σήμερα, αλλά που πρέπει να πάρει ακόμα πιο στέρεα και βαθιά χαρακτηριστικά ενιαίας θέλησης και δράσης, ενιαίας απόφασης και στάσης, ενιαίας  ειλικρίνειας και συντροφικότητας. Ενότητας εν τέλει με βασικό κριτήριο το συμφέρον του λαού και της χώρας.

Χρειαζόμαστε τέλος εκείνη την πολιτική ωριμότητα που ξέρει να συνδυάζει τη σταθερότητα με την ευελιξία, τη στρατηγική με την τακτική, την αυτοσυγκράτηση με την αγωνιστικότητα και να διακρίνει σε κάθε στιγμή όχι μόνο τις προθέσεις των φίλων, αλλά και τις προθέσεις και τους στόχους των αντιπάλων.  

Την ωριμότητα που ξέρει επίσης την αξία της προσωπικής ευθύνης και μετράει το γεγονός ότι καθένας από μας, όπου κι αν βρεθεί, εκπροσωπεί όχι μόνο το πρόγραμμα και την πολιτική του κόμματος, αλλά και το ήθος και την ικανότητά του να πείθει ότι και θέλει και μπορεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμα από τους συντρόφους του να μην δίνουν σημασία σε ιστορίες συνομωσίας και παραλογισμού.  

«Σας καλώ είπε να συνειδητοποιήσετε τη δύναμη που έχουμε, αλλά και την ιστορική μας ευθύνη. Το όπλο στα χέρια του αντιπάλου μας που λέγεται φόβος είναι ισχυρό, αλλά όχι πια ανίκητο. Αρκεί και εμείς να σταματήσουμε να φοβόμαστε το φόβο. Να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μίζερα και μοιρολατρικά. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μια ανάσα από τη μεγάλη αλλαγή. Μια ανάσα από τη μεγάλη νίκη του λαού μας. Μια ανάσα από τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό κανένας φόβος δεν μπορεί πια να το αποτρέψει γιατί είναι η μεγάλη και ίσως η μοναδική ελπίδα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Και κανείς πια δεν μπορεί να το αποτρέψει. Ξέρω είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει επέλθει αυτή η μεγάλη αλλαγή, όμως ζούμε ιστορικές στιγμές και θα τα καταφέρουμε καλύτερα μόνο αν τις συνειδητοποιήσουμε  και συνειδητοποιήσουμε και τα μεγέθη και τη δυναμική μας.

Άλλωστε, αν κάποιος θα έπρεπε σήμερα πραγματικά να φοβάται και να φοβάται πολύ, είναι όλοι όσοι νομίζουν ότι με το φόβο μπορούν να ξεγελάσουν το λαό μας, Όλοι όσοι έριξαν τη χώρα στα βράχια έκαναν καθεστώς τη διαφθορά, τη μίζα και τη διαπλοκή και τώρα έχουν και την απαίτηση να συνεχίζουν να κυβερνούν πάνω στα κοινωνικά ερείπια των επιλογών τους. Ε, όχι. Πάει αυτό πολύ! Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα!».