Σάλος έχει προκληθεί στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα υπήρξε κέντρο τηλεφωνικών υποκλοπών και παρακολουθήσεωνΤαυτόχρονα ερωτηματικά εγείρει η παρέμβαση Πάγκαλου και η αποκάλυψή του πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους Αμερικανούς πρεσβευτές σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ο χάρτης των παρακολουθήσεων, που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρεται στο 2010, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακόμα πόσο πριν και πόσο μετά γίνονταν οι παρακολουθήσεις και οι υποκλοπές.

Την ίδια στιγμή η παρέμβαση Πάγκαλου ότι και η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους αμερικανούς πρέσβεις σε Αθήνα και Άγκυρα, δημιουργεί νέο «πονοκέφαλο» στην ελληνική πλευρά, καθώς οι δηλώσεις του φιλοξενήθηκαν σε πολλά διεθνή μέσα παρουσιάζοντας τη χώρα από θύμα σε... ρόλο θύτη.

Σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους κράτησε στην ανακοίνωσή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση σημείωνε: 

«Η ΕΥΠ είναι κατά το νόμο υπεύθυνη για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και προφανώς αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Η ΕΥΠ επιτελεί την αποστολή της μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους. Άλλωστε είναι γνωστό πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεργάζεται εδώ και χρόνια, με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας.

Κάθε περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την αποστολή της ΕΥΠ μόνο ως υπονόμευση του έργου της μπορεί να εκληφθεί και ως εκ τούτου περιττεύει».

Την ίδια ώρα πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί τις δηλώσεις Πάγκαλου ως επιβεβαίωση των δικών της καταγγελιών περι παρακολουθήσεων ενώ δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου τοποθετούν την Ελλάδα δίπλα στις ΗΠΑ ως τις χώρες που «κρυφακούν» τους συμμάχους τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στο ραδιόωνο του Βήματος υποστήριξε ότι επι θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιούνταν παρακολουθήσεις και μεταξύ των «στόχων» ήταν ο τότε Αμερικάνος πρεσβευτής.

Επιχειρώντας δε να ενισχύσει την «μαρτυρία» του προχώρησε σε ατυχή παραλληλισμό της ΕΥΠ με την NSA λέγοντας :«Εγώ θα σας πω και θα σας φανεί παράξενο ότι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί, όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα. Και κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν, όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν. Τον καιρό που ήμουν υπουργός».