Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

Αμείλικτη παραμένει η τρόικα, η οποία εγείρει συνεχώς νέες απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τελικά μόνο «στα λόγια» την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνεται να πείθονται από τις προθέσεις της κυβέρνησης ζητώντας νέο «αίμα» από τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στο εισόδημα τους, ενώ απειλούν ταυτόχρονα να τινάξουν στον αέρα το πολιτικό σύστημα για 500 εκατομμύρια ευρώ.

Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει τον αγώνα δρόμου προκειμένου να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα, όπως η μείωση συντάξεων και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να γίνουν άμεσα διαρθρωτικές παραμβάσεις με κάθε κόστος.

Ενδεικτική των προθέσεων των τροϊκανών είναι το «μπλόκο» που υπήρξε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το νέο Ασφαλιστικό, που αν και ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, πήρε παράταση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στη λήψη και άλλων μέτρων, οριζόντιου χαρακτήρα, όπως η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς όπως εκτιμούν μόνο με τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του νέου Ασφαλιστικού δεν μπορεί να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι είναι μεγαλύτερο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, είχαν εξαρχής σχεδιάσει να καλύψουν την τρύπα των 500 εκατ. ευρώ με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει ο κ. Γιάννης Βρούτσης. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι δεν θα αρκεστούν σε εξαγγελίες αλλά απαιτούν δραστικά μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» στα Ταμεία.

Ανάλογη είναι η στάση της τρόικας και στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, όπου επίσης απαιτείται να υπάρξει συγκεκριμένος αριθμός αποχωρήσεων και να εξειδικευτούν οι φορείς από όπου θα προέλθουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, 1.270 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα δουν την πόρτα της εξόδου, ώστε να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων για το 2013.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε για το πότε θα καλυφθεί η δεύτερη φάση των 12.500 αποχωρήσεων, η οποία είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Οι τροϊκανοί, όμως, φαίνεται πως και σε αυτό το μέτωπο, διατηρούν επιφυλάξεις, αδιαφορώντας για το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ζητούν η αποχώρηση των 14.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο το 2014- όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, γεγονός που προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει άμεσα λύση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικαχωρίς να κινδυνεύσει η επόμενη δόση.