current views are: 1

30 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση09:13

Λαβρόφ: Σταθεροί εταίροι και φίλοι η Ρωσία και η Ελλάδα

Στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία αναφέρθηκε εκτενώς ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που διοργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Δημοσίευση 09:13’
αρθρο-newpost

Στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία αναφέρθηκε εκτενώς ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που διοργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία αναφέρθηκε εκτενώς ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που διοργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 185 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Λαβρόφ μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ελλάδα και Ρωσία είναι σταθεροί εταίροι και φίλοι. Και οι δύο υποστηρίζουν την ισχύ και το σεβασμό αρχών δικαίου και στην επίλυση των προβλημάτων μέσω διαλόγου. Ο διάλογος και η συνεργασία μας σε τομείς της οικονομίας και του εμπορίου προχωρούν καλά και θα επεκταθούν περισσότερο».

Στην ημερίδα δίνουν επίσης το παρών ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αλλά και ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε στις 11 με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Πριν την ομιλία του στην ημερίδα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος του έκανε δώρο έναν πίνακα που αναπαριστά τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντηση με τον ομόλογό του Ευ. Βενιζέλο ενώ θα ακολουθήσουν και διευρυμένες συναντήσεις. Η Ρωσική σημαία κυματίζει από χτες το απόγευμα στο μπαλκόνι του υπουργείου Εξωτερικών δίπλα στην Ελληνική και στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν συμφωνίες που θα αφορούν στην ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα κινητικότητας ενώ θα ανακηρυχθεί το 2016, Ρωσικό έτος στην Ελλάδα και αντίστοιχα Ελληνικό έτος στη Ρωσία. Ο Σ. Λαβρόφ θα δει στη συνέχεια τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα. 

Το βλέμμα των Ρώσων είναι στραμμένο κυρίως στην ενέργεια, στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την Κρήτη, αλλά και στους αγωγούς ΤΑP και IGB που σχεδιάζεται να τροφοδοτήσουν με αζέρικο και όχι ρωσικό αέριο την ευρωπαϊκή αγορά.


σχετικα αρθρα