Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Τελικά σε αυτή τη χώρα οι θεσμοί κουρελιάζονται και τα πρόσωπα που θα έπρεπε τους υπηρετούν εμφανίζονται κατώτερα των περιστάσεων.

Κι όμως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ο Κάρολος Παπούλιας στη κρισιμότερη περίοδο για την Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα.

Η στάση του και η συμπεριφορά του δείχνουν το ακριβώς αντίθετο με την ανεξήγητη στήριξη που παρείχε στον  Γ. Παπανδρέου του «λεφτά υπάρχουν» ενώ σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα δεν πήρε καμία πρωτοβουλία.

Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι είναι η σιωπή του σε όσα αποκάλυψε ο Θ. Πάγκαλος περί παρακολουθήσεων, και πλέον έχει γίνει ο περισσότερο εκτεθειμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η εκκωφαντική σιωπή του στα όσα απίστευτα αποκάλυψε ο κ. Πάγκαλος, ότι πριν από 20 χρόνια η ΕΥΠ είχε καταφέρει να υποκλέψει τον αμερικανό πρέσβη, είναι μείζον πολιτικό αλλά και πολιτειακό ζήτημα, καθώς ο τότε προϊστάμενός του στο υπουργείο Εξωτερικών είναι σήμερα ο αρχηγός του ελληνικού Κράτους.

Κύριε Παπούλια γνωρίζετε κάτι για την υπόθεση;

Το 1993 -ακριβώς 20 χρόνια πριν από τη δήλωση- ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με υπουργό τον Κάρολο Παπούλια.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας η αποκάλυψη αυτή σας  αφήνει έκθετο, θα πρέπει επιτέλους να μιλήσετε και  να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε τον τότε πολιτικό σας υφιστάμενο.

Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας πλήττει, δυστυχώς, τη Δημοκρατία  η οποία δεν υπηρετείται όπως θα έπρεπε.

Αν η συγκεκριμένη υποκλοπή είχε γίνει προ 20ετίας, καθιστά τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, συνένοχο σε ένα αδίκημα που -έστω- έχει παραγραφεί.

Αν δεν έγινε προ 20ετίας, αλλά το 1996, όταν ο κ. Πάγκαλος ήταν υπουργός και όχι αναπληρωτής, η δικαιοσύνη μπορεί άμεσα να παρέμβει.

Αλήθεια η δικαιοσύνη τι κάνει; 

Εκ των πραγμάτων οι καταγγελίες αποκτούν πολιτικό και δικαστικό  ενδιαφέρον.

Κανονικά κάποιος εισαγγελικός λειτουργός θα μπορούσε να καλέσει τον πρώην υπουργό και να του ζητήσει περισσότερα στοιχεία, για την υπόθεση.

Εφόσον αποτελούν αληθή γεγονότα οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, συνιστούν «αποκάλυψη μυστικών πολιτείας» και  εκθέτουν σε κίνδυνο τη χώρα αν δεν αποδειχθούν βάσιμα τα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος εκθέτουν τη χώρα αλλά και απειλούν  με  διατάραξη των ειρηνικών σχέσεων με άλλα κράτη.

Κύριε Παπούλια θα μιλήσετε; 

Εκτός αν θέλετε να είστε ο περισσότερο «σιωπηλός» Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να καταγραφείτε ως  κατώτερος της αποστολής σας,  προσποιούμενος  τον ουδέτερο, εκτός και αν για λόγους που εσείς  γνωρίζετε δεν μιλάτε - θέλοντας να συγκαλύψετε- αλλά δεν αισθάνεστε την ανάγκη να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τι ακριβώς έχει συμβεί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων;