Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ελλάδα επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι.

Ο κ. Παπούλιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των φτωχών, όπως είπε, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας. «Οι εμπορικές και οικονομικές είναι καλές, αλλά θα έλεγα είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των πολιτικών σχέσεων. Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει μία ώθηση στις σχέσεις αυτές και οι δυνατότητες - θα το δείτε και εσείς και με τις συναντήσεις τις οποίες θα έχετε - είναι πολύ καλές και νομίζω ότι θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Παπούλιας εκθείασε τη στάση της Ρωσίας και προσωπικά του κ. Λαβρόφ όσον αφορά την αποφυγή διεθνούς σύγκρουσης, με αφορμή την κρίση στη Συρία. «Σαν πρώην υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος, είμαι υποχρεωμένος να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας να αποτραπεί, αν θέλετε, μία σύγκρουση εξαιτίας της Συρίας. Θεωρώ ότι ήταν μία μεγάλη και σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, γιατί όλοι αγωνιούσαμε για το τι θα γίνει, και η παρέμβασή της ήταν πάρα πολύ θετική, με πολύ καλά αποτελέσματα. Aνέδειξε και το ειδικό βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για το ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος, ελπίζοντας ότι το 2014 θα γίνουν δύο εκατομμύρια, και τόνισε ότι αυτό ήταν μία εξαιρετική συμβολή για την ανάπτυξη του τουρισμού. Επιπλέον, σημείωσε τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία λέγοντας: «Πολεμήσαμε πολλές φορές μαζί. Μας βοηθήσατε το 1821 στη μεγάλη απελευθερωτική επανάστασή μας, πολεμήσαμε μαζί ενάντια στον ναζισμό και τώρα έχουμε μία εγκάρδια σχέση, την οποία πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε για τη θαυμάσια διοργάνωση της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιανουάριο στο Σότσι, ενώ έκανε αναφορά στην πνευματική εγγύτητα, όπως είπε, που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. «Υπάρχει ένας συμβολισμός στο γεγονός ότι τιμάμε φέτος τα 175 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ιωάννη Καποδίστρια, που είναι μία συμβολική μορφή, και συμμετείχαμε στην έναρξη εργασιών ενός συνεδρίου για το γεγονός αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα ηθικά ιδεώδη είναι κοινά. «Και η Ρωσία και η Ελλάδα είναι χριστιανικές χώρες. Και σήμερα οι ηθικές αρχές, ακριβώς αυτές οι αρχές που προσπάθησε να θεσπίσει στη διεθνή πολιτική και ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα» επεσήμανε.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Παπούλια στη Συρία, ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε: «Τα προβλήματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και καμία χώρα, όσες δυνάμεις και αν διαθέτει, δεν μπορεί να τα διευθετήσει από μόνη της. Απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες, ιδιαίτερες συμμαχίες ομοϊδεατών, θα έλεγα, για τη διευθέτηση προβλημάτων όπως αυτό της Συρίας».