Γιορτάζει η Πολεμική Αεροπορία τον προστάτη Αρχάγγελο Μιχαήλ και θα ανοίξει τα «φτερά» της προς όλα τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. 

Από τις 7 έως και τις 10 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, θα πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη σε χαμηλό ύψος πάνω από όλα τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Όλοι οι κάτοικοι των νησιών αυτών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διέλευση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι μόνο να τα ακούν ως συνήθως από τις αναχαιτίσεις που πραγματοποιούν σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι Έλληνες πιλότοι, οι ιπτάμενοι φρουροί του Αιγαίου, θα περάσουν από τη Σαμοθράκη, τη Σάμο, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, την Ικαρία, τους Φούρνους, τη Σύμη και θα φτάσουν μέχρι και το Καστελόριζο.

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς κατά την παρουσίαση του προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων ανακοίνωσε και επίσημα την βολή πυραύλου S-300 που θα γίνει στο Πεδίο Βολής Κρήτης στις 11 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ανέφερε ότι ολόκληρη η ηγεσία του ΓΕΑ και ο ίδιος ένιωσε υπερήφανος από τις ιδιαίτερες ικανότητες που επέδειξαν οι πιλότοι που πέταξαν πάνω από το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε ο αρχηγός απαιτήθηκαν ιδιαίτερες ικανότητες για να βρεθούν τα μαχητικά στο συγκεκριμένο μέρος πετώντας σε κλειστό σχηματισμό ενώ επικρατούσε τόσο πυκνή ομίχλη που «ακουμπούσε» ακόμα και το οδόστρωμα. 

Και όλα αυτά με ακρίβεια δευτερολέπτου. Μπορεί να ήταν για λίγη ώρα ορατά από τον κόσμο που προσήλθε στο χώρο της παρέλασης αλλά το θέαμα ήταν εντυπωσιακό αν και δεν είχε μεγάλη διάρκεια λόγω της ομίχλης.

Εξήγησε πως το κόστος των δώδεκα μαχητικών που πέταξαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης ήταν μηδέν για την Πολεμική Αεροπορία και αυτό γιατί ενέταξαν τις συγκεκριμένες πτήσεις στις μηνιαίες αποστολές που πρέπει να κάνουν οι πιλότοι ώστε να διατηρούν την πτητική τους ικανότητα. 

Δυστυχώς, όμως, η νέφωση που κυριαρχούσε δεν θα επέτρεψε στο ακροβατικό F-16 να προσφέρει το θέαμα που είχε προγραμματιστεί να προσφέρει στους Θεσσαλονικείς την 28η Οκτωβρίου. Και έτσι ματαιώθηκε η πτήση του. Ο αρχηγός αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς υποσχέθηκε η συγκεκριμένη πτήση του ακροβατικού αεροσκάφους να πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου στη συμπρωτεύουσα.

Επίσης όλα τα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας από τις 7 έως και τις 10 Νοεμβρίου θα έχουν ανοιχτές τις πύλες τους για να τα επισκεφθεί το κοινό.

Μάλιστα θα μετασταθμεύσουν και αρκετά αεροσκάφη σε αυτά ώστε να εμπλουτιστεί ο ιπτάμενος στόλος που διαθέτουν ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με τους πιλότους τους.

Το πρόγραμμα του εορτασμού της Πολεμικής Αεροπορίας

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Πέμπτη 7 έως και Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

 • Μετασταθμεύσεις αεροσκαφών για εμπλουτισμό των στατικών εκθέσεων των Μονάδων
 • Στατικές και φωτογραφικές εκθέσεις στις Μονάδες
 • Διάφορες εκδηλώσεις Αερολεσχών και Αεραθλητικών Σωματείων σε Αεροπορικές Βάσεις
 • Πτήσεις αεροσκαφών άνωθεν ακριτικών νησιών

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

 • 08:30: Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά
 • 11:00: Επίσημος Εορτασμός - Δοξολογία στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

11:00: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι

Οι Αεροπορικές Βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι επισκέψιμες για το κοινό τις εξής ημέρες και ώρες:

 • Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013, από 13:00 έως 17:00
 • Την Πέμπτη 7, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, από 09:00 έως 17:00
 • Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας μετά τις 12:00.

Πρόγραμμα Αεροπορικών Επιδείξεων

Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς»

 • Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος/Αεροπορική Βάση Καλαμάτας
 • Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 14:00 στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας
 • Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στη Θεσσαλονίκη
 • Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 115 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Σούδας

Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους T-6A «Δαίδαλος»

 • Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 14:00 στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος/Αεροπορική Βάση Καλαμάτας
 • Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου
 • Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας
 • Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος/Αεροπορική Βάση Καλαμάτας

* Οι επιδείξεις, κατά περίπτωση, ενδέχεται να αλλάξουν ώρα πραγματοποίησης ή να ματαιωθούν λόγω καιρικών συνθηκών.

Γ.Κοκ.