Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται το σύνολο της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να έχει ενημέρωση από τους Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με το νέο φόρο ακινήτων.

Οι υπέρμετρες επιβαρύνσεις όχι μόνον στα αστικά ακίνητα (σ.σ. επί της ουσίας πρόκεται για μονιμοποίηση ενός, πιο χαμηλού, χαρατσιού) αλλά και στα αγροτικά έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων που, προφανώς, δεν μπορούν να εκτονωθούν από την χθεσινή υπαναχώρηση για τη μη επιβάρυνση σε στάνες, θερμοκήπια και αποθήκες.

Μετά την πρωινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με κάποιους εκ των 24 που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση – και σε συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλει το Μαξίμου για αποκλιμάκωση της έντασης – συμφωνήθηκε ώστε να προσκληθεί απόψε το σύνολο της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Προφανώς, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δέχεται το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής, δεν έχει εύκολο έργο καθώς αποτελεί κόκκινο πανί για τους βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Πλην του φόρου ακινήτων, που αποτελεί δέσμευση της Αθήνας έναντι της τρόικας και προγραμματίζεται να κατατεθεί – αν δεν υπάρξουν ανατροπές – τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή, στο τραπέζι αναμένεται να πέσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ενδεχόμενο των νέων μέτρων, που απορρίπτεται συλλήβδην από τους βουλευτές.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησαν, στη συνάντησή τους, να χαράξουν γραμμές άμυνας έναντι της τρόικας αλλά και έναντι της εμφανούς πλέον απροθυμίας των βουλευτών να στηρίξουν τις δύσκολες αποφάσεις που υπάρχουν στον ορίζοντα. 

Κυρίαρχη είναι η αγωνία και ο εκνευρισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά το ρητό όχι των ευρωπαίων σε πολιτική διαπραγμάτευση (σ.σ. μετά το μήνυμα Μέρκελ, χθες και ο Νταϊσελμπλουμ κάλεσε την Αθήνα να υλοποιήσει να συμφωνηθέντα) αλλά και ενόψει των έντονων αντιδράσεων που αναμένονται από τους βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Οι υψηλοί τόνοι του προηγούμενου διαστήματος, οι αναφορές της προγραμματικής συμφωνίας σε απόρριψη νέων οριζόντιων μέτρων και σε έξοδο από το μνημόνιο έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη για την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία διαπιστώνει πώς τα περιθώρια ελιγμών που έχει περιορίζονται σημαντικά. Ήδη χθες απαιτήθηκε παρέμβαση του Μαξίμου, μετά από έναν έντονο κύκλο διαβουλεύσεων, προκειμένου να αποσοβηθεί η κρίση που έμοιαζε να ξεσπάει με τη φορολόγηση ακινήτων που βρίσκονταν σε αγροτικές εκτάσεις.

Η χθεσινή, ολιγόλογη, ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών πώς, τελικά, δεν θα φορολογηθούν στάνες, θερμοκήπια, αποθήκες και... μαντριά αποτελεί, εν μέρει, απάντηση στην ερώτηση που είχαν καταθέσει 24 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν επαρκεί προκειμένου και οι βουλευτές να επιστρέψουν στο κοινοβουλευτικό μαντρί.

Άλλωστε, οι πιέσεις δεν προέρχονται μόνον από τον αγροτικό κόσμο, τον οποίο εξέφρασαν οι βουλευτές της περιφέρειας που συνυπέγραψαν τη χθεσινή ερώτηση, αλλά και από όσους κατοικούν στα αστικά και ημιαστικά κέντρα και διαπιστώνουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το... χαράτσι της ΔΕΗ παγιώνεται μέσω του νέου φόρου.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις νευρικές κινήσεις των βουλευτών, εξ ου και η χθεσινοβραδινή άμεση κίνηση κατευνασμού, και εκτιμούν ότι η ψήφιση του φόρου ακινήτων, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί τα επόμενα 24ώρα στη Βουλή, θα επιτευχθεί έστω και με μεγάλο κόπο.

Ωστόσο, τα σύννεφα ήδη σωρεύονται πάνω από τον ουρανό του Μαξίμου και η προοπτική ηλιοφάνειας μοιάζει μικρή.

Στο ίδιο, άλλωστε, το κέντρο της ελληνικής κυβέρνησης καταγράφονται διιστάμενες απόψεις για τη στάση έναντι της τρόικας. Η θέση Στουρνάρα ότι απαιτούνται μέτρα 500 εκ. ευρώ για την επίτευξη συμβιβασμού με την τρόικα, μέτρα με απτό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και όχι στο πεδίο των... προσδοκιών σαν αυτές που περιγράφονται στο νομοσχέδιο Βρούτση (σ.σ. που επίσης ετέθη σε αναμονή από την τρόικα) δεν είναι πλειοψηφική, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό που είχαν εισέλθει σε φάση εξομάλυνσης (σ.σ. παρουσία Στουρνάρα στη συνοδεία Σαμαρά στις Βρυξέλλες) κλονίστηκαν εκ νέου από όσα ανέφερε ο υπουργός σε σαββατιάτικες εφημερίδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και στελέχη του Μαξίμου που ήταν της ίδιας άποψης να αναδιπλωθούν.

Αναμένεται μία σκληρή διαπραγμάτευση αλλά όχι με λογική ολοκληρωτικού πολέμου όπως περιγράφονταν σε ΜΜΕ, σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι η κεντρική γραμμή περί της μη ανάγκης λήψης νέων μέτρων παραμένει ισχυρή.

Από την απάντηση των επικεφαλής της τρόικας, που αναμένονται την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα, θα φανεί εάν είναι δυνατός ένας συμβιβασμός ή αν αντιθέτως θα ενεργοποιηθεί το σενάριο της... μετάθεσης των όποιων αποφάσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Κι αυτός ο δρόμος δεν είναι, ωστόσο, στρωμένος με ροδοπέταλα.

Εάν επιθυμεί, στο μεσοδιάστημα, η Αθήνα να λαμβάνει κανονικά τις δόσεις του δανείου, προκειμένου την πολιτική αναταραχή να μην τη διογκώσει και η οικονομική ανησυχία, θα πρέπει να υλοποιήσει κατά γράμμα τα υπεσχημένα, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, την κινητικότητα επιπλέον 12.500 υπαλλήλων και την απόλυση τουλάχιστον 1.300 μέχρι τα τέλη του έτους...