current views are: 1

30 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση14:49

Σε έκθεση της Βουλής ο Χρήστος Σαρτζετάκης

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, επισκέφθηκε σήμερα την Έκθεση που πραγματοποιεί το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη».

Δημοσίευση 14:49’
αρθρο-newpost

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, επισκέφθηκε σήμερα την Έκθεση που πραγματοποιεί το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη».

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, επισκέφθηκε σήμερα την έκθεση που πραγματοποιεί το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη».

Τον κ. Σαρτζετάκη υποδέχτηκαν ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Θάνος Παπαϊωάννου, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Παύλος Σούρλας και ο Συντονιστής του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής Κωνσταντίνος Αλαβάνος.

Η επίσκεψη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας στην Έκθεση, αποκτά μια επιπλέον διάσταση καθώς, όπως είναι γνωστό, ο κ. Σαρτζετάκης υπηρετούσε το 1963 στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ήταν εκείνος που ανέλαβε να διεξαγάγει την ανάκριση στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και έγινε διεθνώς γνωστός για την ανεξαρτησία και το σθένος που επέδειξε κατά το χειρισμό αυτής της υπόθεσης.

Ο κ. Σαρτζετάκης, αμέσως μετά την ξενάγηση του στην Έκθεση, ανέφερε ότι «η υπόθεση της δολοφονίας του Λαμπράκη είχε συνταράξει το πανελλήνιο και επιπλέον διέσυρε διεθνώς την Ελλάδα. Ήμουν νεοφερμένος τότε στη Θεσσαλονίκη, ως Πρωτοδίκης, και είχα αναλάβει ανακριτής για μια περίοδο δύο ετών. Στις 22 Μαΐου γίνεται η δολοφονία του Λαμπράκη και η υπόθεση ανατίθεται σε εμένα καθ’ υπόδειξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αναλαμβάνω την υπόθεση και βλέπω το χάος. Ένα ήταν το δίλλημα: «ή θα είμαι Δικαστής ή δεν θα είμαι». Αποφάσισα λοιπόν, από οικογενειακή παράδοση, από το δίδαγμα του μακαρίτη του πάτερα μου να κάνω το καθήκον μου. Τίποτα περισσότερο από αυτό. Πολλοί είπαν πως ήμουν «ήρωας». δεν ήμουν απολύτως τίποτα. Εφήρμοσα το Νόμο και τίποτα παραπάνω, έχοντας ήσυχη την συνείδηση μου».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και φυσικά για την σημερινή έκθεση, διότι-όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δεν πρόκειται περί συνήθων εκθέσεων,  «πρόκειται περί μιας παιδευτικής, εκπαιδευτικής παρουσίας της Βουλής των Ελλήνων χάριν κυρίως των ελληνοπαίδων. Και παρά τα όσα αρθρώνονται εις βάρος της Βουλής, τίποτα δεν συμμερίζομαι από τα εναντίων φερόμενα, διότι οι εκπρόσωποι του λαού είναι αντιπρόσωποι του λαού, εκλεγμένοι. Πέραν τούτου καθένας εξ αυτών πράττει όπως νομίζει και βεβαίως, όταν παρανομεί, υπάρχει η Δικαιοσύνη. Επ’ αυτού δε, η συμβουλή μου είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη η οποία ό,τι αποφασίζει το αποφασίζει εν επιγνώσει και κατά συνείδηση. Αυτό το λέω ελευθέρως και με υπερηφάνεια διότι κι εγώ διετέλεσα Δικαστής».

Τον κ. Σαρτζετάκη συνόδευαν η σύζυγος και η κόρη του.


σχετικα αρθρα