Τις πύλες του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν το βράδυ της Πέμπτης περισσότεροι από 70 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να έχουν ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο σχετικά με το νέο φόρο ακινήτων, έπειτα και από τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις και τις απορίες των βουλευτών και την ενημέρωσή τους ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του κ. Στουρνάρα και συντάκτης του νομοσχεδίου, Νίκος Καραβίτης.

Ο κ. Στουρνάρας από την πλευρά του ζήτησε από τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ να παρουσιάσουν γραπτά τις προτάσεις τους μέχρι το βράδυ της Κυριακής, με την υποσημείωση ότι θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί το αργότερο το βράδυ της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε για κάθε μέτρο ελάφρυνσης που ζητάνε, να προτείνουν τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να μην απειληθεί ο στόχος που είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.

Ποιες προτάσεις συζητήθηκαν

Από την πλευρά τους, οι «γαλάζιοι» βουλευτές έθεσαν στον υπουργό μια σειρά από ζητήματα-προτάσεις, όπως η αύξηση της φορολόγησης για τους κατέχοντες μεγάλη αγροτική γη προκειμένου να εξασφαλιστούν έσοδα για ελαφρύνσεις σε αγρότες με μικρό κλήρο. 

Πολλοί από αυτούς σημείωναν ότι «δεν μπορεί όσοι πχ. έχουν λατομεία ή πάρκινγκ να πληρώνουν φόρο με συντελεστή 1,2 ή 1,5 και όσοι έχουν χωράφια να πληρώνουν φόρο με συντελεστή 2».

Μάλιστα ο βουλευτής Δανης Τζαμτζής που προέρχεται από αγροτική περιοχή κατέθεσε πρόταση με την οποία συντάχθηκε η πλειοψηφία των βουλευτών ώστε να κρατηθεί το ΕΕΤΗΔΕ για ακόμη ένα χρόνο, αλλά μειωμένο κατά 10%, ώστε και να μη χάσει τα έσοδα το κράτος αλλά και να έχει και χρόνο το οικονομικό επιτελείο ώστε να επεξεργαστεί σοβαρά το νόμο για τα ακίνητα.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησαν και παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία «αγρότες που με το ΕΕΤΗΔΕ θα πλήρωναν περίπου 100 ευρώ, ενώ με το νέο φόρο στα ακίνητα θα πλήρωναν γύρω στα 1.000 ευρώ». Ο κ. Στουρνάρας σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι η πρόταση αυτή δεν εφαρμόσιμη χαρακτηρίζοντάς τη αντισυνταγματική. 

Παράλληλα, βουλευτές που προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες των αστικών κέντρων έκαναν λόγο για υπερφορολόγηση της αστικής περιουσίας, ενώ τέθηκε και ο ζήτημα της πολύ μεγάλης διαφοράς μεταξύ πραγματικών και αντικειμενικών τιμών.

Στη σύσκεψη η οποία βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ σε εξέλιξη συμμετείχαν πέραν του κ. Στουρνάρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.