Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Για σήμερα το απόγευμα ανανέωσαν το ραντεβού τους ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενόψει της άφιξης της τρόικας, που επιστρέφει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν και το απόγευμα της Τετάρτης με κυρίαρχο το «καυτό» θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, υπό τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών και των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το μέγαρο Μαξίμου,  είπε πως μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο, αρκεί να είναι σε λογική βάση και αρκεί να διευρύνεται η φορολογική βάση. Παράλληλα προσπάθησε να ρίξει τους τόνους  με την τρόκα, επαναλαμβάνοντας ότι "είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο".

Επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες του newpost.gr σχετικά με την «καθυστέρηση» που κρατάει η κυβέρνηση τονίζοντας πως από την ώρα που θα πιστοποιηθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, κάτι που αναμένεται τον Απρίλιο του 2014, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα είναι πλέον πάρα πολύ ισχυρή έναντι των δανειστών.

Σε άτυπη ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και δήλωσε ότι «οι βελτιώσεις θα είναι συνεχείς όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά γιατί έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία», τονίζοντας ότι «οι βουλευτές κουβαλάνε τεράστιο βάρος».

«Στο πρώτο μέρος της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Λαβρόφ» είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε, «Στο δεύτερο μέρος μιλήσαμε για την τρόικα, την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, την επεξεργασία και το κλείσιμο διαφόρων εκκρεμών θεμάτων. Θα κάνουμε και αύριο δύο συσκέψεις, για τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ αντίστοιχα.  Και θα γίνει σειρά συσκέψεων και για όλα τα άλλα θέματα συνεχώς ώσπου να κλείσουν».

Για τον φόρο ακινήτων  σημείωσε ότι, «Έχουμε κάνει άπειρες συζητήσεις. Οι βελτιώσεις είναι συνεχείς, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά και γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων απάντησε ,«Αυτό που έχουμε πει. Είναι βασική δέσμευση της προγραμματικής συμφωνίας».

Για τους βουλευτές που αντιδρούν: «Οι βουλευτές εκφράζουν μια αγωνία και εκφράζουν και την κοινωνία. Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται κι έχουμε συνείδηση του τι γίνεται. Οι βουλευτές κουβαλάνε τεράστιο βάρος που παλιότερα το κουβαλούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και τώρα το κουβαλάει και η ΝΔ. Οι άλλοι είναι «άνετοι και ωραίοι» και κάνουνε εκ του ασφαλούς και τζάμπα κριτική».

Ενώ για τις απολύσεις: «Πρέπει να ξαναγίνει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και να δούμε όλη την ατζέντα. Πρέπει η κινητικότητα να διασφαλιστεί ως αυτοτελής θεσμός διαφάνειας και αξιολόγησης και να λειτουργεί προς όφελος της δημόσιας διοίκησης, ως ένας μηχανισμός αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει όμως να εκπληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας».