current views are: 1

31 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση05:19

Στουρνάρας: «Στείλτε προτάσεις» – Βουλευτές: «Ακολουθείς το μοντέλο της αρπαχτής»

Κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η δικομματική κυβέρνηση, και ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επιστροφή της τρόικας, με το κλίμα στις Κοινοβουλευτικές ομάδες να βαραίνει και να αυξάνεται η ένταση των αντιδρώντων για το νόμο σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων.

Δημοσίευση 05:19’
αρθρο-newpost

Κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η δικομματική κυβέρνηση, και ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επιστροφή της τρόικας, με το κλίμα στις Κοινοβουλευτικές ομάδες να βαραίνει και να αυξάνεται η ένταση των αντιδρώντων για το νόμο σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η δικομματική κυβέρνηση, και ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επιστροφή της τρόικας, με το κλίμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να βαραίνει και να αυξάνεται η ένταση των αντιδρώντων για το νόμο σχετικά με τη φορολογία των ακινήτων.

Η συνάντηση των περίπου 70 βουλευτών της ΝΔ με τον προκλητικό Γιάννη Στουρνάρα έγινε σε βαρύ κλίμα προδιαγράφοντας  τις  δύσκολες στιγμές που θα περάσει η κυβέρνηση μέχρι να ψηφιστεί. 

Ο τρίτος όροφος του Υπουργείου Οικονομικών θύμιζε πλατεία Συντάγματος  με «αγανακτισμένους» βουλευτές που θα συναντούσε για πρώτη φόρα-τόσο μεγάλη ομάδα- ο Υπουργός Οικονομικών. 

Ο κ. Στουρνάρας δεν ήταν μόνος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρ. Σταϊκούρας και τον υφυπουργό κ. Γ. Μαυραγάνη κατάλαβαν ότι οι βουλευτές έχουν φτάσει στα όρια τους .

Επιθετικά μπήκαν από την αρχή οι κύριοι Τζαμτζής και Βλάχος ενώ δεν χαρίστηκαν στον Γιάννη Στουρνάρα η κ. Μπακογιάννη, η κ. Πιπιλή αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές.

Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών σαν άλλος Τόμσεν πέταξε το «μπαλάκι» στους βουλευτές ζητώντας τις προτάσεις τους. «Στείλτε μου τις προτάσεις, θα τις δω με πολύ δημιουργικό τρόπο αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες» είπε, ώστε να γίνουν οι όποιες αλλαγές κριθούν αναγκαίες.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής έως το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας, προγραμματισμένης ημέρας έλευσης της τρόικας και η ψήφιση του αν δεν υπάρξουν ανατροπές μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι «γαλάζιοι» ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές ενώ δεν έλειψαν οι «βαριές» εκφράσεις.

Κατά τις πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε ατελές το νομοσχέδιο που «θέλει πιο πολύ δουλειά» ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε: «Υπουργέ, θα σας στείλουμε γραπτές προτάσεις όπως πρότεινε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είστε διατεθειμένος να κάνετε αλλαγές;»- «Ναι, αν είναι δημοσιονομικά ισοδύναμες» απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Μου απαντάτε τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά» απάντησε ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και αποχώρησε…  

Ο Δάνης Τζαμτζής πρότεινε να παραμείνει το χαράτσι της ΔΕΗ το 2014 μειωμένο κατά 10% ή και αυξημένο σε ακριβές περιοχές ενώ ο Γιώργος Βλάχος δεν μάσησε τα λόγια του, «Τι μοντέλο ακολουθούμε; Μάλλον το μοντέλο της αρπαχτής».

Παρέμβαση υπέρ των αγροτών υπήρξε από τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο ενώ ο Δημήτρης Σταμενίτης  σημείωσε: «Πώς πάτε να φορολογήσετε αυτούς που έκτισαν ακίνητα και δεν τα πούλησαν; Τι θα κάνετε με όσους έχουν εισόδημα 15.000 ευρώ και ο φόρος που τους αναλογεί είναι 10.000 ευρώ;».

Όσο περνούσε η ώρα τόσο φορτιζόταν το κλίμα με τον Δημήτρη Σαμπατζιώτη να λέει «θα μας στείλετε όλους με έμφραγμα» και τον Χρήστο Κέλλα να διερωτάται: «θα μας φορολογήσετε και τον αέρα;» Οι βουλευτές «ξέσπασαν» κατά του συμβούλου του Υπουργού  Οικονομικών Νίκου Καραβίτη ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει στον ΣΚΑΙ ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων είναι πολύ πιο δίκαιος από το χαράτσι.

Παρά την χθεσινή προσπάθεια δεν λέει να κοπάσει η αναταραχή στο γαλάζιο στρατόπεδο, αφού όχι μόνο δεν κάμφθηκαν οι αντιδράσεις των βουλευτών αλλά φαίνεται να παίρνει διαστάσεις.

Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να περιμένει μέχρι την Κυριακή όλες τις προτάσεις των βουλευτών για το νομοσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ξεκαθαρίζοντας ότι ο στόχος που είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ. Ευρώ δεν αλλάζει!


σχετικα αρθρα