Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Δεν είχε περάσει ένα 24ωρο από την ομιλία Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα κατά την οποία ζήτησε ενότητα στις γραμμές του κόμματος, όταν νέες δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου έφεραν αναταράξεις στο εσωτερικό του. 

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς πολλές φορές έχει διαφοροποιηθεί από τις θέσεις της Κουμουνδούρου επανήλθε θέτοντας μια σειρά από θέματα και προσθέτοντας έναν πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου, η οποία πάντως σε μια «καθυστερημένη» αντίδραση κάνει λόγο για καλοπροαίρετη κριτική που είναι ευπρόσδεκτη. 

Ο Μανώλης Γλέζος στην τοποθέτησή του ζήτησε μεταξύ άλλων πιο «πειστικές» απαντήσεις στο πού θα βρεθούν τα λεφτά για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ορρωδώ να πω στον κόσμο που με ρωτάει πού θα βρούμε τα λεφτά, ότι η απάντησή μας δεν είναι πειστική. Δεν είναι. Πρέπει να είναι πιο πειστική», είπε. 

Επιπλέον επανέφερε το θέμα των συνιστωσών και των διαφορετικών απόψεων μέσα στο κόμμα, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί το θέμα το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση που εκλεγεί πρώτο κόμμα ενώ άφησε περιθώριο για μετεκλογικές συνεργασίες με «οποιονδήποτε συμφωνήσει στις βασικές αρχές που είναι η ανατροπή όλων των νόμων των μνημονίων». 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γλέζου στον Σκαι έκανε λόγο για καλοπροαίρετη κριτική. 

«Υπάρχουν καλοπροαίρετες και κακοπροαίρετες κριτικές. Ο Μανώλης Γλέζος, με τη σοφία που τον διακρίνει, ασκεί κριτική καλών προθέσεων» ενώ πρόσθεσε πως «δεν παίζουν με τα ζωντανά ιστορικά σύμβολα. Να πάψουν να κακοποιούν τις θέσεις του και να προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν».

Σχετικά με το που θα βρεθούν τα λεφτά είπε πως αυτό θα γίνει από πολιτικές όπως η αντιμετώπιση των μιζών και του καθεστώτος αδιαφάνειας, από την πάταξη της φοροδιαφυγής ενώ για το μπόνους των 50 εδρών είπε ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο αλλά συνολική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος. 

Χαμηλούς τόνους τήρησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας στο Βήμα FM ενώ τόνισε πως «δεν παριστάνουμε τους τέλειους».

«Εκλαμβάνω την παρατήρηση του Μ. Γλέζου, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα, ως μία προτροπή προς τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πιο πειστική την πρότασή του για την οικονομία και την καθημερινότητα. Να πείθουμε καθημερινά και περισσότερους και περισσότερο. Είμαι βέβαιος ότι η επιτροπή προγράμματος, υπό τον Γ. Δραγασάκη, θα αξιοποιήσει και τις προτάσεις του Μ. Γλέζου» ανέφερε.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κριτική Γλέζου που κανείς δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις της «ξύνει» δύο βαθιές πληγές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το που θα βρεθούν τα χρήματα δεν αποτελεί απορία μόνο του Μανώλη Γλέζου αλλά και μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας (ανεξάρτητα εάν είναι ψηφοφόροι ή όχι του κόμματος). 

Η έτερη πληγή έχει να κάνει με τις πολλές γραμμές του κόμματος καθώς εκτός από τον Μανώλη Γλέζο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόσφατα είχε διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή κατά την ψηφοφορία για τη διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, γεγονότα που δημιουργούν κλίμα εσωτερικής αναταραχής σε ένα κόμμα που όπως ισχυρίζεται βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας.