«Η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ήταν αυτή που υπέγραψε και δέσμευσε την Ελλάδα να βρίσκεται υπό συνεχή και αυστηρή εποπτεία για πολλές δεκαετίες, ακόμα και μετά τη λήξη των Μνημονίων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής, μετά την απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, σε ερώτησή του.

Ειδικότερα, με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στις αρχές Σεπτέμβρη, ο κ. Χουντής αποκάλυπτε σειρά Κανονισμών λιτότητας που υιοθετήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα για τις χώρες εκείνες που έχουν δεχθεί χρηματοδοτική συνδρομή, όπως η Ελλάδα και οι οποίες, σύμφωνα με τον Κανονισμό 472/2013, θα παραμείνουν υπό αυστηρή εποπτεία, μέχρι να εξοφλήσουν το 75% των δανείων που έλαβαν.

Κατήγγειλε ταυτόχρονα ότι αυτοί οι Κανονισμοί κατατείνουν «στον περιορισμό των κυριαρχικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των κρατών μελών και στη θεσμοποίηση πρωτοφανών παρεμβάσεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά και των ισχυρών κρατών μελών, στην άσκηση κυρίαρχης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και στη μονιμοποίηση ενός καθεστώτος αυστηρής λιτότητας σε βάρος των λαών της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, στην απάντησή του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρέν, «’ένιψε τας χείρας του’ και έδειξε την τότε κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι ‘οι προαναφερθέντες κανονισμοί έχουν συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου’, άρα και την ελληνική κυβέρνηση».

Σημείωσε επίσης ότι οι νέοι Κανονισμοί της ΟΝΕ στοχεύουν «στον ομαλό και αποτελεσματικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, καθώς και στην καλύτερη διασύνδεση μεταξύ των διακυβερνητικών μέσων για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής και του πλαισίου της ΕΕ».