Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Το μέτωπο που επιχείρησαν να συγκροτήσουν χθες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προτείνοντας την παράταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ δεν αποκλείεται να αλλάξει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ειδικά αν στην πρόταση αυτή προσχωρήσουν αρκετοί βουλευτές, καθιστώντας ριψοκίνδυνη πολιτικά την προσπάθεια έγκρισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Η πρόταση, στην οποία πρωτοστάτησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής και συμπαρατάχθηκε, μεταξύ άλλων, και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, προβλέπει διατήρηση του ΕΕΤΑ για ένα ακόμη έτος, μειωμένου όμως κατά 10% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα και παράλληλη αύξηση των επιβαρύνσεων για τις πολύ μεγάλες περιουσίας, μέσω του ΕΤΑΚ, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος για είσπραξη τουλάχιστον 2,9 δισ ευρώ το 2014 από τα ακίνητα.

Η πρόταση, επίσης, κατατείνει στην απαλλαγή, για ένα ακόμη έτος, των αγροτικών εκτάσεων από φορολογικές επιβαρύνσεις. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση έχει πολλά κενά σημεία και δεν έχει «μετρηθεί» δημοσιονομικά, θεωρείται ότι – υπό προϋποθέσεις – θα μπορούσε να λειτουργήσει ενώ πιθανολογείται ότι δεν θα αντιμετώπιζε ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας, η οποία ούτως ή άλλως προτιμά τις σίγουρες εισπράξεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από την αμφίβολη αποτελεσματικότητα του ενιαίου φόρου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολύωρης σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε τους κινδύνους αντισυνταγματικότητας που εμπεριέχει μία τέτοια επιλογή, ωστόσο ήταν σαφές ότι απέφυγε να λάβει σαφή θέση. Σιγή, εύγλωττη, τηρήθηκε και από τους Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη, που επίσης ήταν παρόντες στη χθεσινή σύσκεψη.

Το Μαξίμου, από την πλευρά του, εμφανίστηκε χθες ιδαιτέρως επιφυλακτικό και η πλειοψηφία των στελεχών έκλιναν προς την άποψη ότι είναι μάλλον απίθανη μία πλήρης ανατροπή του νομοσχεδίου Στουρνάρα. Ωστόσο, τα μηνύματα που έστελνε την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή θα στήριζε μία τέτοια λύση, εφόσον αποτελούσε επιλογή του Αντώνη Σαμαρά αναζωπύρωσαν τα σενάρια.

Ο πρωθυπουργός, που είχε πλήρη εικόνα για όσα ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών και φυσικά για τον εκνευρισμό που χαρακτηρίζει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, φέρεται – σύμφωνα τουλάχιστον με όσα σημείωσε προς τους δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο – να προκρίνει μικρής έκτασης αλλά μεγάλης συμβολικής αξίας αλλαγές στο νομοσχέδιο Στουρνάρα για τα ακίνητα και όχι την ανατροπή των σχεδιασμών.

Αυτή, άλλωστε, την έννοια έχει και η αναφορά του στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δηλαδή στη συμμετοχή στα φορολογικά βάρη όλων των ακινήτων, και των αγροτικών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος άλλωστε έχει αναλώσει πολύ χρόνο αναζητώντας εναλλακτικές για το φόρο στα ακίνητα.

Ωστόσο, η δυναμική που, ενδέχεται, να λάβει μία τέτοια πρόταση – υπό την έννοια του αριθμού των βουλευτών που θα την στηρίξουν - δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση δείχνει σημάδια συνειδητής καθυστέρησης στην προώθηση και λήψη αντιδημοφιλών και εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων, χωρίς πάντως να αποτελεί ειλημμένη απόφαση του Πρωθυπουργού η μετάθεση των όποιων αποφάσεων την άνοιξη, «πακέτο» με τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Υπό την έννοια αυτή, κρίσιμο για τις εξελίξεις θα είναι και το κλίμα που θα κυριαρχήσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο ζήτημα.

Μάλιστα, οι θέσεις των βουλευτών του Κινήματος θα διαβιβαστούν, επίσης, στον κ. Στουρνάρα προκειμένου να τις εντάξει στις τελικές διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή. Αν και στο δεύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης το κλίμα είναι αρνητικό, δεν αποκλείεται να υπάρξει επαναχάραξη της κυβερνητικής γραμμής.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα έχουν τη δυνατότητα να τα πουν, για δεύτερη συνεχή ημέρα, δια ζώσης και, ενδεχομένως, να καταλήξουν και στις τελικές τους αποφάσεις για το φόρο ακινήτων που απειλεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εκρηκτικών καταστάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης.