Να εντείνει τις ελεγκτικές διαδικασίες αποφάσισε η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, μετά τις δημόσιες ακροάσεις των στελεχών της τρόικας κατά το τρέχον έτος, σκπεύοντας να αναθέσει, σε δύο ευρωβουλευτές, τη σύνταξη κοινοβουλευτικής έκθεσης για τα πεπραγμένα των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Ο ένας ευρωβουλευτής θα είναι ο κεντροδεξιός αυστριακός Ότμαρ Κάρας (φωτό), από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και ο έτερος ο γάλλος σοσιαλιστής Λιεμ Χοάγκ Γκοέ, γεννηθείς το 1964, στη Σαϊγκόν.

Θα συνεπικουρούνται από τον Βέλγο Φιλίπ Λάμπερντς και τον Ολλανδό Ρερκ Γιαν Έπινκ, που θα έχουν τον ρόλο του σκιώδους εισηγητή για λογαριασμό άλλων επιτροπών της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, ο διορισμός τους θα αποφασιστεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα και αποστολή τους θα είναι να «ρίξουν φως» στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται η τρόικα και να συντάξουν τις σχετικές «εκθέσεις πρωτοβουλίας», εντός του πρώτου τετραμήνου του 2014.

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματεύονται το εύρος της έρευνας. Σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, ο κ. Κάρας δήλωσε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των ερευνών, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η αξιολόγηση δεν πρέπει να οδηγήσει, αναγκαστικά, σε καταδίκη».