«Μία μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει να κρατά κλειστά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους, καταχρηστικά» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Για το σκοπό αυτό, ζήτησα από τις Πρυτανικές Αρχές και τα Συμβούλια Ιδρυμάτων τους, να εκπληρώσουν το καθήκον τους ασκώντας αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος, για να ανοίξουν τα Ιδρύματα άμεσα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, o οποίος είχε νωρίτερα, διαδοχικές συναντήσεις με τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σίμο Σιμόπουλο.

Σημειώνεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ θα αποφασίσουν αύριο εάν θα συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση, ενώ οι συνάδελφοί τους στο ΕΚΠΑ κήρυξαν χθες νέα πενθήμερη απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας του εξαμήνου.
 
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσαν, εξάλλου, ανακοίνωση για το θέμα που ανέκυψε με την καταβολή της μισθοδοσίας τους κατά τη διάρκεια της απεργίας τους.
 
«Το προεδρείο του συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τους ευαίσθητους ανησυχούντες δημοσιογράφους και τους ''Ηρακλείς'' του υπουργού Παιδείας ότι οι αποδοχές των ημερών απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων θα περικοπούν από την μισθοδοσία τους», αναφέρουν και προσθέτουν:
 
«Ήδη, όπου είναι τούτο δυνατόν, εν μέσω απεργίας, ενημερώνεται ο εκκαθαριστής αποδοχών, για τα δέοντα. Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης εκκαθάριση θα γίνει στο τέλος την απεργίας, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία.
 
»Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με μία επιπλέον απειλή, για παρέμβαση του Εισαγγελέα, σχετικά με την παρακράτηση των αποδοχών των απεργούντων, καταδεικνύει ότι η αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου δεν οφείλεται στους υπό διαθεσιμότητα και αργία διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά στις αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. που είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες με τους νόμους που το ίδιο έχει ψηφίσει και είναι εκτός πάσης λογικής και χωρίς κανένα ηθικό έρεισμα.
 
»Καλούμε, λοιπόν, όλους τους ευαίσθητους ανησυχούντες, την πίεσή τους, για επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου, να την ασκήσουν στο Υ.ΠΑΙ.Θ. και όχι στους απειλούμενους με τον Εισαγγελέα διοικητικούς υπαλλήλους, που απεργούν και τελούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας και αργίας», καταλήγει η ανακοίνωση.