Μιλώντας στην εκδήλωση του ΚΕΠΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι αν κανείς αξιολογήσει την προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα, με βάση το διαρθρωτικό έλλειμμα από το 2009 μέχρι το 2013, θα διαπιστώσει ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες προσαρμογές που έχουν γίνει ποτέ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

«Ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί - αυτή πρέπει να είναι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στις επικείμενες συζητήσεις με την Τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2017 και η έμφαση πλέον πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση και επιτάχυνση του μετασχηματισμού της οικονομίας σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Με το πέρασμα της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή που είναι αναγκαία. Διαφορετικά, η χώρα θα βρεθεί για ακόμη μια χρονιά σε ύφεση», τόνισε ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

«Όλοι στην Ελλάδα συμφωνούν για την ανάγκη να περάσει η χώρα σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Όμως η επίτευξή της δεν είναι μια μηχανική διαδικασία. Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται ούτε επιστρατεύεται ούτε νομοθετείται με άρθρο μόνο. Προϋποθέτει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις για την πορεία και τις στρατηγικές επιλογές της χώρας, επενδύσεις από εγχώριους και ξένους επενδυτές και ρευστότητα. Οι συνθήκες αυτές δεν υπήρχαν και εξακολουθούν να μη διασφαλίζονται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης.