Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αντιδράσεις για τον φόρο ακινήτων. 

Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το ζήτημα των ναυπηγείων όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, και για το θέμα αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη προκειμένου να συμμετάσχει και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε κυρίως ο φόρος ακινήτων. Μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν, αρκεί να είναι στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου. Στο πλαίσιο αυτό – όπως είπε- το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα  στη Βουλή, αλλά στα τέλη της εβδομάδας. 

Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της τρόικας και τα δημοσιεύματα για την  πιθανή αναβολή της επίσκεψής της, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το δημοσίευμα του Reuters ως ψευδές και ανακριβές και δεν θέλησε να το σχολιάσει καθώς όπως είπε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. 

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε και από την πλευρά του ανοιχτός στο να εξεταστούν οι προτάσεις για το νέο φόρο ακινήτων αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες και όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «θα δω κανονικά την τρόικα την Τρίτη».  Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Στουρνάρας επικοινώνησε προσωπικά με την Κομισιόν, και τον διαβεβαίωσαν ότι το ραντεβού ισχύει κανονικά. 

Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα η ανταλλαγή email μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών συνεχίστηκε απρόσκοπτα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε για το ΕΣΠΑ και όπως είπε, αυτό θα είναι διαφορετικό στη φιλοσοφία του, πιο απλό και θα δίνει στη έμφαση στα επιχειρηματικά και κοινωνικά προγράμματα.