Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ με την έλευση της τρόικας παίχτηκε χθες το βράδυ. Λίγες μόνο ημέρες, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη των δανειστών στην Ελλάδα για συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος, το πρακτορείο Reuters με τηλεγράφημά του τάραξε τα νερά: «Παγώνει η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα».

Μετά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην επιμονή τους για νέα μέτρα, οι τροϊκανοί φαίνεται ότι συνεχίζουν το παιχνίδι τους και στέλνουν τελεσίγραφα. «Οι διαφορές των δανειστών με την Αθήνα για το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ δεν γεφυρώνονται», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο και πρόσθεσε ότι «η επιστροφή της τρόικας παγώνει προσωρινά».

Η διαρροή αυτή ωστόσο διόλου τυχαία δεν θεωρείται καθώς ήρθε την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν συνάντηση για να καθορίσουν την στάση τους εν όψει της άφιξης της τρόικας μετά το αντάρτικο των βουλευτών για τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Χρειάζονται νέα μέτρα για το 2014 διεμήνυσαν οι ευρωπαίοι, βάζοντας φρένο στις όποιες προθέσεις της κυβέρνησης για ελάφρυνση του φόρου που προκάλεσε τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι δανειστές δεν είναι ακόμα πεπεισμένοι ότι η Αθήνα μπορεί να φέρει σε πέρας μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, που είχε υποσχεθεί να ολοκληρώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου κι ακόμη παραμένουν ανεκπλήρωτες, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη προγραμματισμένη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική ωστόσο ήταν η δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters πως υπάρχει λόγος για να βρεθεί μία λύση, καθώς η Ελλάδα θα χρειασθεί να λάβει την επόμενη δόση του δανείου τον Φεβρουάριο.

«Η λύση είναι νέα μέτρα. Αυτό και θα συμβεί φυσικά. Πρόκειται για ένα θέμα κακής επικοινωνίας με το δικό τους το κοινό», ανέφερε.

Το μήνυμα έστειλε και δεύτερος αξιωματούχος ο οποίος ανέφερε ότι η τρόικα κάνει λόγο για 2 δισεκ. ευρώ. Η Ελλάδα μιλάει για κάλυψή τους μέσω ενός καλύτερου ελέγχου στις εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση. Λένε όχι άλλα μέτρα», εκφράζοντας τη δυσαρεσκεια των δανειστών. Μάλιστα αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι η τριμερής «θα επιστρέψει στην Ελλάδα όταν λάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται». 

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών χθες το βράδυ μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι «δεν έχει αλλάξει ο έως τώρα προγραμματισμός και την προσεχή Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση κανονικά». 

Όπως έγραψε και το newpost.gr ο κ. Στουρνάρας επικοινώνησε ο ίδιος με την Ευρωπαϊκή επιτροπή όπου και τον διαβεβαίωσαν πως το ραντεβού της Τρίτης ισχύει κανονικά.

Όπως και να έχει με το αλαλούμ που δημιουργήθηκε τα μηνύματα στάλθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις. Τόσο προς το εσωτερικό για τα νέα μέτρα, όσο και προς το εξωτερικό για το κούρεμα του ελληνικού χρέους...