Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τρόικα αφού όπως έγινε γνωστό οι δανειστές μας επιμένουν στην επιβολή νέων μέτρων προκειμένου να επανέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Όπως σχολίαζαν στελέχη της Κουμουνδούρου η κυβέρνηση «δρέπει τα αποτελέσματα της επώδυνης πολιτικής που ακολούθησε με την  ψήφιση των μνημονίων και εξ αιτίας της ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης.

Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στα λάθη τους έλεγαν χαρακτηριστικά. Οι εκπρόσωποι της τρόικας γνωρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ευάλωτη στις πιέσεις δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει ούτε αυτή την φορά. Τα βήματα προς τα πίσω θα τα κάνει ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Σε ότι αφορά τις πιέσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον φόρο ακίνητης περιουσίας οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν  ότι πρόκειται για ένα καλοστημένο παιχνίδι που στόχο έχει την συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και δευτερεύοντος τις αντιδράσεις των πολιτών στα αστικά  κέντρα οι οποίοι πλέον δεν αντέχουν άλλους  φόρους.

Ταυτόχρονα στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία εικοσιτετράωρα επικρατεί ένα κλίμα εσωστρέφειας μετά τις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου για την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ειπε ότι δεν πείθει τον κόσμο-και για τον εκλογικό νόμο. Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε να προστεθεί σαν το κερασάκι στην τούρτα η δήλωση του Πέτρου Τατσόπουλου περί  του Αστερίξ και του γέροντα  που όμως  όπως διευκρίνισε ο ίδιος  ο βουλευτής  δεν αφορούσε τον Μανώλη Γλέζο.

Οι δηλώσεις του όμως για τον εκλογικό νόμο –υποστήριξε ότι την συγκεκριμένη στιγμή θα πάμε σε ακυβερνησία-αφορούσαν όπως φαίνεται τον ΣΥΡΙΖΑ που ενοχλήθηκε από την διαφοροποίηση του Πέτρου Τατσόπουλου.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων πάντως – και επειδή η ΔΗΜΑΡ επανέφερε το θέμα της απλής αναλογικής - ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά την θέση του κόμματος του.

«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι και μια πάγια συνταγματική ρύθμιση. Κατά συνέπεια, με βάση αυτή την κατατεθειμένη και παγιωμένη αντίληψή μας, προφανώς υποστηρίζουμε την υπόθεση της απλής αναλογικής. Αλλά της απλής αναλογικής, όχι άλλου είδους.

Όχι τερτίπια που κατά καιρούς ακούγονται… Μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν τις βλέπουμε σκόπιμες. Μια συνολική μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα την καθιέρωση της απλής αναλογικής, βεβαίως είμαστε σύμφωνοι».

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρη Παπαδημούλη.

«H αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση της απλής αναλογικής αποτελούν πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουμε στην απλή, άδολη, καθαρή αναλογική, με πλήρη αντιστοιχία ψήφων και εδρών και γι’ αυτό το λόγο, επειδή δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε πόντο από αυτή τη θέση, αν έρθει τέτοια πρόταση, θα την ψηφίσουμε.

Διότι ακριβώς δεν έχουμε μετακινηθεί από αυτή τη λογική. Η οριστική είσοδος της χώρας στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας και στην εξίσωση της ψήφου κάθε Έλληνα, είτε ψηφίζει μεγαλύτερο ή μικρότερο κόμμα, είναι μεγάλη θεσμική αλλαγή».