Από μία κλωστή κρέμεται η συνέχιση της λειτουργίας του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη! Σε έκθεσή τους, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και δημοσιοποιεί η εφημερίδα Θεσσαλονίκη, οι επιθεωρητές του State Department εκφράζουν ευθέως την εκτίμηση ότι ...πρέπει να κλείσει “με την πρώτη ευκαιρία”!

Σε σχετική ερώτηση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Daniel Bennett Smith δηλώνει αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η γενική πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Catherine Cay αρκέστηκε να σημειώσει ότι οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του State Department. Θέλοντας να μειώσουν τις συνέπειες του ενδεχόμενου κλεισίματος του προξενείου, αμερικανοί διπλωμάτες υπενθύμιζαν ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητές τους σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το πιθανολογούμενο κλείσιμο του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης θορύβησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που έλαβε πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως αρνητικότατη εξέλιξη για τη χώρα και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη” επιμένουν ότι “η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη είναι ειλημμένη και υπαγορεύεται από γεωστρατηγικούς λόγους”. Τα επιχειρήματα περί υψηλού λειτουργικού κόστους “είναι προφάσεις, για να κρατηθούν τα προσχήματα”, τόνισε στη “Θ” γνώστης της υπόθεσης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Να σημειωθεί οτι ο ετήσιος προϋπολογισμός του προξενείου ανέρχεται σε 2.200.000 δολάρια, ποσό που επιβαρύνεται και από υποστήριξη κάποιων υπηρεσιών από την Αθήνα κατά -τουλάχιστον- 600.000 δολάρια. Οι επιθεωρητές συνεκτίμησαν “τη χαμηλή απόδοση εκθέσεων και αναλύσεων, την περιορισμένη προξενική και δημόσια δραστηριότητα και την ευκολία πρόσβασης από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εφόσον το γενικό προξενείο Θεσσαλονίκης προσθέτει απλώς μία διάσταση στις δραστηριότητες της πρεσβείας, δεν είναι ουσιώδες για τα αμερικανικά ενδιαφέροντα στην Ελλάδα”