Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Τις έντονες ανησυχίες τους για πιθανή κατάρρευση του «Βοηθήματος Επαγγελματικής –Οικογενειακής Αυτοτέλειας» (ΒΟΕΑ) αν δοθεί νωρίτερα από το 25ο έτος στους δικαιούχους, εξέφρασαν μέλη της «Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού» Παράρτημα του νομού Λάρισας. 

Οι ενστάσεις τους κατατέθηκαν αμέσως στην ιστοσελίδα που διατηρούν  http://eaaslarisas.blogspot.gr (στις 24 Οκτωβρίου) μόλις έγινε γνωστή η πρότασή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά να δίδεται το σχετικό βοήθημα από το ΜΤΣ στους δικαιούχους στο 18ο έτος και όχι στο 25ο έτος τους. Μάλιστα η πρόταση αυτή στάλθηκε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου και απλά κοινοποιήθηκε στον υφυπουργό Αθ. Δαβάκη αν και αυτός είναι αρμόδιος για τα Μετοχικά Ταμεία.

Βέβαια στη διευκρίνιση που προέβη η νομική υπηρεσία της Φ. Γεννηματά  προς το newpost.gr επισημάνθηκε ότι η προτροπή της αναπληρώτριας υπουργού ήταν να δίδεται το βοήθημα αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις όπου το απαιτούν λόγοι υγείας ή άλλες σοβαρές αιτίες. 

Το σχετικό έγγραφο της Φ. Γεννηματά αναφέρει «Δεδομένων των ιδιαιτέρων και οξέων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη την Ενόπλων Δυνάμεων, παρακαλούμε να εξετάσετε το ζήτημα καθορισμού ενιαίας διαδικασίας για όλα τα Μετοχικά Ταμεία σχετικά με τη χορήγηση του ΒΟΕΑ στα τέκνα στρατιωτικών με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τέλεση γάμου. 

Επισημαίνεται ότι ορισμένα Μετοχικά Ταμεία χορηγούν το εν λόγω βοήθημα  είτε για σοβαρά θέματα υγείας είτε για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων κατόπιν εξατομικευμένης εξέτασης της κάθε περίπτωσης». Βέβαια όπως φαίνεται από την επιστολή κανένα Ταμείο δεν το δίνει στην ενηλικίωση του δικαιούχου παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), ζητάει να στηριχθεί η εισήγηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Άμυνας, κ. Φώφης Γεννηματά, να χορηγείται από το ΜΤΝ το Βοήθημα Οικογενειακής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) στα τέκνα των στρατιωτικών, με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τέλεση γάμου. Και οι Λιμενικοί ζητούν να δίδεται μόλις το τέκνο συμπληρώσει το 18ο έτος του χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

Μάλιστα κατέθεσαν τις απόψεις τους στο http://www.pireas2day.gr Τώρα τι κοινό έχουν το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού; Και τα δύο αν όχι και τα τρία έχουν κοινά οικονομικά προβλήματα . Έτσι από την άλλη πλευρά αρκετοί στρατιωτικοί καταθέτουν την έντονη αντίδρασή τους και κάνουν λόγο ότι αν συμβεί αυτό, δηλαδή να δίδεται γενικευμένα το βοήθημα μόλις ο δικαιούχος συμπληρώσει το 18ο έτος τότε θα έχουμε την κατάρρευση του . 

Συγκεκριμένα ένας από αυτούς, ο Αποστόλης Παπαπαρίσης αναφέρει τις αντιρρήσεις του και τις τεκμηριώνει: «Μόλις φέτος το ΜΤΣ μετά από συντονισμένες ενέργειες, τριών περίπου ετών, της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ, κατάφερε να το αποδώσει σε 12.5000 χιλιάδες παιδιά που είχαν κάνει αίτηση από τον Οκτώβριο του 2008 έως και το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ λόγω του παραπάνω συνεχίζεται πλέον ομαλά να δίδεται σε όσα παιδιά συμπληρώνουν τα 25 έτη με μια μικρή καθυστέρηση και μειωμένο κατά 25% ενώ το μερίδιο του μερίσματος μειώθηκε κατά 48,81%. Εξαιρέσεις γίνονται σε όσα παιδιά είναι ΑΜΕΑ ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω. 

Τρόμαξε το ΜΤΣ να φέρει σε μια ρότα το θέμα των ΒΟΕΑ και αρχίσαμε πάλι ψηφοθηρικές βλακείες;. Δυστυχώς και χωρίς να έχουν γνώση του θέματος, ορισμένοι συνάδελφοι έτρεξαν να πάρουν θέση υπέρ αυτής της πρότασης.

Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται στο ΜΤΣ 22 εκατ ευρώ από εισφορές για το ΒΟΕΑ, ενώ από Ιανουάριο έως Ιούνιο 2013 υπήρξαν μόλις 691 αιτήσεις παιδιών, που συμπλήρωσαν τα 25 έτη. Θα μπορούσαν λοιπόν να ικανοποιηθούν 1.000 έως 2.000 αιτήσεις. Αν οι αιτήσεις σε ένα εξάμηνο είναι 691 παιδιά και αφορά μόνον τα παιδιά άνω των 25 ετών, μπορείτε να φανταστείτε πόσα θα είναι από την ηλικία των 18 μέχρι και 25 ετών; Θα σας πω εγώ. 691 Χ 2 Χ 7 = 9.674 παιδιά. 

Αν βάλουμε ως μέσο όρο 12.000 ευρώ ανά παιδί έχουμε. 9.674 Χ 12.000 = 116.088.000 ευρώ. Για να μαζευτούν αυτά τα χρήματα θα πρέπει να περάσουν 116 / 22 = Χ 5,27 χρόνια. Βλέπετε λοιπόν γιατί απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή όταν κάνουμε προτάσεις σε τόσο σοβαρά θέματα;».