Τη θέση της Άγκυρας ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο, με τη διευκρίνιση ότι δεν αμφισβητείται πως το νησί είναι ελληνικό, επανέλαβε και από την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.

«Το Καστελόριζο είναι φυσικά ελληνικό νησί. Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Όταν ετέθη το θέμα, είπα ότι το Καστελόριζο γεωγραφικά βρίσκεται στη Μεσόγειο» επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου.

Την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα περιοδεύσει στη Θράκη και θα επισκεφθεί και την Καβάλα. Την Πέμπτη ο κ. Νταβούτογλου θα επισκεφθεί το σπίτι του Κεμάλ και το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

ΚΚΕ: επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις μας

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με την οποία το κόμμα κάνει λόγο για επιβεβαίωσή του από τις θέσεις που εκφράζει ο κ. Νταβούτογλου και τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης:

"Οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και την ανάγκη ο λαός να βρίσκεται σε εγρήγορση για να ματαιώσει τα επικίνδυνα σχέδια νατοποίησης, συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και επιβολής ειδικού καθεστώτος για το Καστελόριζο χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες."

ΛΑΟΣ:  Κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί εις βάρος της χώρας μας

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εξάλλου, σε δήλωσή του σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για το Καστελόριζο, δήλωσε ότι από τις αρχές του χρόνου μέσα στο κοινοβούλιο είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να εφεύρει, να επινοήσει τρόπους, να βγάλει το Καστελόριζο έξω από την ανάπτυξη της ΑΟΖ. «Ο κ. Νταβούτογλου έχει αρχίσει να μεθοδεύει αυτήν την κατάσταση. Κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί εις βάρος της χώρας σε ένα μείζον εθνικό θέμα», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης.

ΣΥΝ: μείωση εξοπλισμών και άρση του casus belli

Ανακοίνωση με τίτλο "Η μείωση των εξοπλισμών και η άρση του Casus Belli - Βασικά κριτήρια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων" εξέδωσε με αφορμή την επίσκεψη και τις δηλώσεις Νταβούτογλου και ο ΣΥΝ. Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνονται τα εξής:

"Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη διακηρύξει από κοινού με την Αριστερά της Τουρκίας, ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μακριά από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα, πέρα από τις επαναλαμβανόμενες επίσημες διαπιστώσεις περί βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο ελληνικός λαός δυναστεύεται από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές του Μνημονίου, προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι μια ελληνοτουρκική συμφωνία για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών των δυο χωρών.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι η προώθηση της πρότασης αυτής, καθώς και η άρση του casus belli, αποτελούν βασικά κριτήρια για μια πορεία ουσιαστικής εξομάλυνσης των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προς όφελος των λαών και της ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή μας."