Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Για επικοινωνιακά παίγνια που δεν αφορούν μόνον την διαπραγμάτευση μεταξύ τριμερούς και Αθήνας αλλά ενδεχομένως σχετίζονται ακόμη και με κινήσεις στις διεθνείς αγορές κάνουν λόγο ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο του χθεσινού δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα ανέβαλε μέχρι νεωτέρας την επιστροφή της στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι αντίστοιχες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες σε ελληνικά ΜΜΕ ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου προκάλεσε αρχικώς έκπληξη, εν συνεχεία αγωνία και, εν τέλει, οργή στο Μαξίμου.

Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι και χθες το απόγευμα, το κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε σαφή εικόνα για την ημέρα που οι επικεφαλής της τρόικας θα πατούσαν το πόδι τους επί ελληνικού εδάφους, ωστόσο υπήρχε η βεβαιότητα ότι αυτό θα συνέβαινε την προσεχή εβδομάδα. Υπό την έννοια αυτή, και ακολουθώντας τη γραμμή κατευνασμού που χάραξε η κυβέρνηση, αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα τις πληροφορίες περί αναβολής της άφιξης των Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς στην Αθήνα.

Ωστόσο, οι κατηγορηματικοί τόνοι που υιοθέτησε το Reuters έκαναν τις σειρήνες του συναγερμού να κτυπήσουν. «Εάν αληθεύει, πρόκειται για επιθετική κίνηση της τρόικας που, εμφανώς, δεν θέλει να αναζητήσουμε λύση» σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες, την ίδια στιγμή πού το ζήτημα ετίθετο επί τάπητος και στην συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν όλα τα στελέχη που έχουν επαφές με την τρόικα προς αναζήτηση επιβεβαίωσης του δημοσιεύματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, απαιτήθηκε να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου του Γιάννη Στουρνάρα με τον Ματίας Μορς, εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τόσο η άφιξη όσο και το ραντεβού της τριμερούς με το οικονομικό επιτελείο, την προσεχή Τρίτη, θα γίνουν κανονικά. Το τηλεφώνημα έγινε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν εμφανή αγωνία για την εξέλιξη.

Πάντως, η χθεσινή υποβολιμαία μίνι επικοινωνιακή κρίση είναι ενδεικτική των λεπτών ισορροπιών που υπάρχουν, πλέον, στις σχέσεις Αθήνας – τρόικας. Η φράση του Αντ. Σαμαρά, το βράδυ της Τετάρτης ότι «βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, όχι σε πόλεμο... κι άλλες φορές στο παρελθόν υπήρξαν δυσκολίες» έχει μεν ως στόχο να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο η καχυποψία είναι εμφανής. Η Αθήνα, όπως επιμένουν στελέχη κοντά στον Αντ. Σαμαρά, αρνείται μεν ότι στόχος της είναι, όπως γράφηκε σε ΜΜΕ, να μεταθέσει τις αποφάσεις για την προσεχή Άνοιξη.

Επιδιώκουμε γρήγορη λύση, πιο γρήγορη από αυτή που θέλουν πολλοί ευρωπαίο, σημειώνουν κορυφαία στελέχη που συμμετέχουν, μάλιστα, στις διαπραγματεύσεις. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν, ωστόσο ότι εφόσον η τρόικα επιστρέψει εμμένοντας σε ακραίες θέσεις, όπως το αίτημα για πρόσθετα μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ, και, κυρίως, εξακολουθώντας να αμφισβητεί τα δημοσιονομικά μεγέθη, τότε το αδιέξοδο και η μετάθεση των αποφάσεων σε χρόνο μετά τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα είναι ένα εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο.

Από την άλλη όχθη, την ενόχλησή τους δεν κρύβουν ούτε τα στελέχη οι επικεφαλής της τρόικας, ενισχυμένοι προφανώς και από τις δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών (Μέρκελ, Ντάισελμπλουμ). Οι πολεμικές ιαχές που ακούστηκαν από την Αθήνα, οι θέσεις βουλευτών υπέρ της αποπομπής των... τεχνοκρατών αλλά και η ανοικτή συζήτηση περί «οριζοντίων μέτρων», που πάντως ουδέποτε ζητήθηκαν έχουν βαρύνει το κλίμα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται την «πολιτικοποίηση» της διαπραγμάτευσης και, συνεπώς, τα σενάρια περί κινήσεων επικοινωνιακού χαρακτήρα εκ μέρους τους και κάνουν λόγο για ελλιπή προετοιμασία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη σαφής εικόνα για τις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας δεν πρόκειται θα σχηματοποιηθεί κατά την προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση της τριμερούς με τον Γιάννη Στουρνάρα.