Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δικηγόρος Άγης Τάτσης, με την οποία ζητούσε την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού, Θεόδωρου Πάγκαλου για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, έπειτα από τις δηλώσεις του περί υποκλοπών.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά την μήνυση που κατέθεσε ο δικηγόρος στο Α.Τ. Παπάγου ζητώντας να ασκηθεί εναντίον του κ. Πάγκαλου ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως έκθεση της χώρας σε κίνδυνο αντιποίνων, παραβίαση μυστικών της πολιτείας κ.α.

. Ο ενάγων ζητούσε να συλληφθεί ο πρώην υπουργός με τη διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς πλέον δεν καλύπτεται από ασυλία.

Στη μήνυσή του ο δικηγόρος, που θα κληθεί και ως πρώτος μάρτυρας, υποστηρίζει ότι αν οι επίμαχες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου είναι αληθείς συνιστούν αποκάλυψη μυστικών πολιτείας και εκθέτουν σε κίνδυνο τη χώρα και τους υπαλλήλους της, ενώ αν δεν είναι αληθείς συνιστούν και πάλι έκθεση της πολιτείας σε κίνδυνο αντιποίνων και διατάραξη των ειρηνικών σχέσεων με άλλα κράτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάγκαλος είχε δηλώσει στον Βήμα Fm, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Spiegel πως η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα λειτουργούσε ως κέντρο παρακολουθήσεων, πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους αμερικανούς πρεσβευτές στην Αθήνα και την Άγκυρα.