Συνολική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και αντικατάστασής του με ένα σύμφωνο ανάπτυξης ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Στην ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως η προσήλωση της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σταθερότητα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι  αυτή η σταθερότητα δεν θα πρέπει  να ισοδυναμεί με περαιτέρω υποβάθμιση της κοινωνίας.

«Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», τόνισε  συμπλήρωσε λέγοντα ότι οι όποιες παρεμβάσεις απαιτηθούν θα πρέπει να αφορούν περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών με καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ κάλεσε για ευνοϊκότερο τρόπο ρύθμισης των ασφαλιστικών – φορολογικών οφειλών. 

Ταυτόχρονα είπε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνολική πολιτική διαπραγμάτευση και διεκδίκηση μιας συνολικής λύσης του ελληνικού ζητήματος.

Κύριοι στόχοι της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη θα πρέπει να είναι η μη ληψη επιβαρυντικών μέτρων. Αντιθέτως, σημείωσε ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα που θα υποβοηθούν την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ανάκαμψη.

Έκανε λόγο για ουσιαστική μείωση του χρέους, πράξη που όπως είπε  θα συμβάλει και στη μείωση του χρηματοδοτικού κενού και στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης.

Ζήτησε εξάλλου την δημιουργία ενός ισχυρού αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.

«Η χώρα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί και να πετύχει μια νέα ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αντικατασταθεί το μνημόνιο με ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και στο νέο φόρο ακινήτων σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να έχει ισχυρή προοδευτικότητα.

Παράλληλα ζήτησε να υπάρχει αφορολόγητο όριο που να προστατεύει την μικρή ιδιοκτησία και την πρώτη κατοικία, ενώ όπως είπε θα πρέπει να  εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας
Ανασυγκρότηση του τρίτου πόλου

Τέλος έκανε λόγο για την ανάγκη ανασυγκρότησης του προοδευτικού πόλου, λέγοντας πως η πρότασή της ΔΗΜΑΡ απευθύνεται στις δυνάμεις που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να προωθήσουν μια εναλλακτική πρόταση.

Σε αυτό το προσκλητήριο, είπε, θέση έχουν όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού κέντρου, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.