Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Eπίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί την Κυριακή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στην Αλβανία. Η περιοδεία θα έχει πρώτο σταθμό τα Τίρανα, και θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη του κ. Παπούλια στο Αργυρόκαστρο και τις μειονοτικές περιοχές. 

Μετά την εκλογή του Έντι Ράμα στις εκλογές του Ιουνίου, ξεκίνησε μια προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για  αποκατάσταση της ομαλότητας στις διμερείς σχέσεις, που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζονται από αμοιβαία ψυχρότητα. Η προσφυγή του καθεστώτος Μπερίσα στην εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική στην τελευταία του φάση , τα γεγονότα της Πρεμετής και η επίθεση στο ελληνικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο είχαν δημιουργήσει ένα πολύ κακό κλίμα και μια ατμόσφαιρα κινδύνου στις διμερείς σχέσεις, που δεν βελτιώθηκε από τη επιδρομή των Χρυσαυγιτών στα σύνορα της Κακκαβιάς. 

Ο Βενιζέλος βρέθηκε στα Τίρανα πριν από τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στην ζωή τη διαδικασία της χάραξης ΑΟΖ που είχε διακοπεί το 2009. Διαπίστωσε όμως ότι παρά το εγκάρδιο κλίμα στις συνομιλίες, τις διμερείς σχέσεις βαραίνουν πολύ περισσότερο άλλα ζητήματα. Η αγωνία της ελληνικής πλευράς είναι πάλι, με ποια μέσα θα θέσουν οι Αλβανοί αυτή τη φορά το θέμα των “τσάμηδων”. Την τελευταία φορά, το 2005, είχε σημειωθεί διπλωματικό επεισόδιο στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ. Παπούλια στην Αλβανία. Ο πρόεδρος, που είχε βρεθεί αντιμέτωπος με εκατοντάδες αλαλάζοντες “τσάμηδες” στους  Άγιους Σαράντα, έξω από το ξενοδοχείο που θα συναντούσε τον Αλβανό ομόλογο του, διέκοψε τη επίσκεψη και επέστρεψε στην Αθήνα. 

Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και σε αυτή την επίσκεψη, καθώς το ζήτημα δεν συντηρείται μόνο από ακραία και λαϊκίστικα στοιχεία στην Αλβανία, αλλά συμπεριλαμβάνεται πάντα από τους Αλβανούς στην ατζέντα των επίσημων συναντήσεων, ως ζήτημα των περιουσιών Αλβανών υπηκόων στην Ελλάδα, στο Αλβανικό ΥΠΕΞ το θεωρούν “συστατικό στοιχείο της διπλωματικής τους ατζέντας με την Ελλάδα”. Ο κ. Βενιζέλος το βρήκε μπροστά του και στη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του Μπουσάτι και σε εκείνη με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Νισάνι.  

Το δεύτερο θέμα που αναμένεται να τεθεί στον κ. Παπούλια είναι η άρση του εμπολέμου στην οποία επιμένουν εμφατικά οι Αλβανοί, θέλουν μάλιστα να γίνει με νόμο της Ελληνικής βουλής, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου από το 1987 δεν τους αρκεί. Όλα αυτά, ενώ τα πράγματα για την ελληνική μειονότητα γίνονται συνεχώς χειρότερα, για πρώτη φορά δε στην κυβέρνηση Ράμα, η μειονότητα δεν διαθέτει έναν υπουργό. Οι προοπτικές της επίσκεψης Παπούλια στην Αλβανία δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ευοίωνες...