Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Σε φάση πλήρους προετοιμασίας για ένα σκληρό μπρα ντε φερ με την τρόικα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, μετά την χθεσινή οριστική επιβεβαίωση της άφιξης των ελεγκτών της Κομισιόν, το βράδυ της Δευτέρας, στην Αθήνα. 

Της τελικής ανακοίνωσης του εκπροσώπου της Κομισιόν για κανονική επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είχε προηγηθεί ένα δραματικό πολιτικό παρασκήνιο καθώς μέχρι και τις 9 το βράδυ χθες οι Βρυξέλλες επέμεναν στη σκληρή γραμμή, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις επιστροφής των ελεγκτών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το newpost.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η στάση των Βρυξελλών προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ήταν, σύμφωνα με συνομιλητές του, «εκτός εαυτού» ενώ παγωμάρα επικρατούσε στο Μέγαρο Μαξίμου που διαπίστωνε τους επικοινωνιακούς και πολιτικούς εκβιασμούς των πιστωτών. Απαιτήθηκε κύκλος επαφών του υπουργού Οικονομικών με στελέχη της Κομισιόν και η αποστολή, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, πρόσθετων στοιχείων από ελληνικής πλευράς ώστε να τσεκαριστούν τα εισιτήρια του Ματίας Μορς και των συνεργατών του με προορισμό της Αθήνα. 

Οι δεσμεύσεις... 

Η Αθήνα μπορεί να απέτρεψε το... κάζο της μη έλευσης της τρόικας, ωστόσο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων που δεν αποκλείεται να καταλήξει ακόμη και άκαρπος, δίδοντας εικόνα ρήξης στις σχέσεις των δύο πλευρών. Το ερώτημα είναι ποιές δεσμεύσεις έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι της έλευσης της τρόικας. Τα περιθώρια είναι, ούτως ή άλλως, στενά. 

Στο ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ), η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της και δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών καθώς και η τρόικα επιμένει στο λουκέτο. Τη γραμμή της διατήρησης των ΕΑΣ υποστηρίζει το Μαξίμου (για εθνικούς και πολιτικούς λόγους αλλά και έναντι της αναμενόμενης κριτικής από την αντιπολίτευση) αλλά και η Φώφη Γεννηματά που δεν θέλει, ενόψει και της επόμενης ημέρας στο ΠΑΣΟΚ, να συνδέσει το όνομά της με το λουκέτο στην επιχείρηση. 

Ως προς τη διαθεσιμότητα, η εκκρεμότητα με τους διοικητικούς των πανεπιστημίων παραμένει, ωστόσο αναμένεται να κλείσει τα προσεχή 24ώρα. Το αγκάθι για την κυβέρνηση παραμένει ο επόμενος κύκλος των 12.500 επιπλέον διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων που εκκρεμούν (1.500 τουλάχιστον) ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 αποχωρήσεων εντός του 2013. Η ελληνική πλευρά επιμένει στις απολύσεις να συμπεριληφθούν όσοι αποχωρήσουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και οι συμβασιούχοι που παρέμεναν καταχρηστικά στο Δημόσιο, ωστόσο η τρόικα παραμένει αρνητική. Αν η στάση της αυτή επιβεβαιωθεί, οι απολύσεις θα αναζητηθούν από τα ΝΠΙΔ που εποπτεύει το Δημόσιο. 

Το κύριο, ωστόσο αγκάθι είναι ο προϋπολογισμός. Η αρχική στάση των δανειστών συνοψίζεται στη φράση: «Σκίστε το προσχέδιο, εξασφαλίστε πρόσθετα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ και τα λέμε». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς θα οδηγούσε σε νέα μέτρα και πιθανά κατάρρευση της κυβέρνησης. Η Αθήνα προετοιμάζεται να αποδεχθεί κενό 500 εκατομμυρίων ευρώ, με κόκκινη γραμμή τα 700 – 800 εκ., και επιχειρηματολογεί ότι τμήμα αυτών καλύπτεται από το νομοσχέδιο Βρούτση για την εισφοροδιαφυγή, κάτι που προφανώς δεν αποδέχονται οι πιστωτές που ζητούν μέτρα συγκεκριμένα και όχι... καλές προθέσεις. 

Η απόκλιση στο δημοσιονομικό αναδεικνύεται σε εφαλτήριο εξελίξεων. Αν επιτευχθεί συμβιβασμός τότε η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί αργά και δύσκολα μεν αλλά ομαλά. Σε διαφορετική περίπτωση, το σενάριο της παραπομπής των πάντων στο... μέλλον με την ελληνική πολιτική και οικονομική ζωή να περιπέφτει πάλι σε περίοδο ανασφάλειας μοιάζει εξαιρετικά πιθανό.